Verkkosivut kaipaavat tasaisesti huomiotasi, jotta ne voisivat tuottaa mahdollisimman hyviä tuloksia. Verkkosivuston kuntoa on siis hyvä tasaisesti tarkastella, ja tarvittaessa tehdä tukitoimia, jotta et jäisi kilpailijoiden jalkoihin.
Verkkosivujen kuntotarkastus
Verkkosivua on tärkeää päivittää tasaisesti, jotta sivut pysyvät ajantasalla, sisällöt palvelisivat asiakkaitasi mahdollisimman hyvin ja löytyisivät vielä mahdollisimman hyvin Googlen hakutuloksista.
Jos kotisivusi kaipaavat uudistusta ja tarvitset apua, katso lisää alta!
Verkkosivut kuntoon
- ainakin nämä asiat kannattaa verkkosivuistasi tarkistaa!
1. Responsiivisuus
Tarkista, että verkkosivu toimii moitteettomasti eri laitteilla ja eri kokoisilla näytöillä, kuten puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Testausta kannattaa tehdä myös eri selaimilla.
Mobiilissa kannattaa kiinnittää huomioita myös siihen, että esimerkiksi otsikot eivät liian suuria (jos jossain otsikossa on pidempi sana, voi helposti käydä niin, että ko. sana ei skaalaudu näytölle oikein vaan se jatkuu sivusuuntaan yli näytön koon).
2. Verkkosivuston latausnopeus
Varmista, että verkkosivustosi latautuu nopeasti. Google pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen parhaan mahdollisen käyttökokemuksen hakutulosten kautta.
Kun kävijä klikkaa hakutuloksista sivun linkkiä, mutta sivu latautuu hitaasti, on suuri todennäköisyys, että kävijä palaa takaisin hakutuloksiin etsimään nopeammin ladattavaa vaihtoehtoa.
Google huomioi tämän ja päättelee, että sivusto tarjoaa huonon käyttäjäkokemuksen, koska kävijät eivät viihtyneet sivustolla, vaan poistuivat heti. Eli huono latausnopeus voi johtaa kävijöiden menetykseen sekä heikentää verkkosivuston mainetta hakukoneiden silmissä.
Verkkosivuston nopea latautuminen on siis tärkeä tekijä sekä käyttäjäkokemuksen että hakukonenäkyvyyden kannalta.
Siksi on tärkeää panostaa sivuston tekniseen hakukoneoptimointiin ja varmistaa, että verkkosivusto latautuu nopeasti kaikilla laitteilla. Näin voidaan parantaa käyttäjäkokemusta ja samalla edistää verkkosivuston sijoitusta hakutuloksissa.
Sivustosi nopeutta voit testata ja tarkastella esimerkiksi tällä ilmaisella työkalulla: WebPageTest
3. Sisällön selkeys ja luettavuus
Arvioi, onko verkkosivustollasi selkeä ja houkutteleva sisältö, joka on helppolukuista ja houkutteleeko se pitämään kävijöitä sivustolla.
Verkkosivuston sisällöillä on suuri vaikutus myös hakukonenäkyvyyteen ja verkkosivujen sisältöjen optimointi onkin tärkeä osa kokonaisvaltaista ja hyvin toteutettua hakukoneoptimointia (SEO-työtä).
4. Verkkosivuston navigointi
Tarkista, että verkkosivuston navigointi on selkeää ja käyttäjäystävällistä, jotta kävijät löytävät tarvitsemansa tiedot helposti. Tärkeimmät tiedot pitäisi löytyä aina maksimissaan parin klikkauksen päästä.
5. Linkkien toimivuus
Tarkista, että kaikki sisäiset ja ulkoiset linkit toimivat oikein ja vievät kävijät oikeille sivuille.
Kun sisäiset linkitykset on tehty hyvin, auttaa se kävijöitä liikkumaan sivustolla helposti, mutta lisäksi se auttaa myös Googlea ymmärtämään paremmin sivustosi sisältöä ja sen rakennetta.
6. Visuaalinen houkuttelevuus
Arvioi, onko verkkosivuston visuaalinen ilme houkutteleva, ammattimainen ja linjassa yrityksesi brändin kanssa.
Kun verkkosivusta saa heti ensisilmäyksellä ammattimaisen ja luotettavan kuvan, yhdistää kävijä tämän heti alitajuisesti yrityksesi ja tuottamiesi palveluiden laatuun.
7. Verkkosivuston tietoturva
Varmista, että verkkosivusto on suojattu asianmukaisilla tietoturvatoimenpiteillä, kuten SSL-sertifikaatilla, jotta kävijät voivat luottaa sivustoon.
Verkkosivuston päivitykset on tärkeä pitää ajantasalla. Alustaa sekä lisäosia on tärkeä säännöllisesti päivittää (eikä jättää päivityksiä roikkumaan). Tämä on tärkeää sivuston käytettävyyden sekä turvallisuuden kannalta.
8. Analytiikka ja seuranta
Varmista, että verkkosivustollasi on asennettu seurantatyökalut, kuten Google Analytics, jotta voit seurata sivuston suorituskykyä, liikennettä ja tavoitteiden saavuttamista.
Myös Search Consolen on hyvä löytyä. Search Consolesta löydät paljon hyödyllistä tietoa verkkosivusi hakukonenäkyvyyteen sekä mahdollisiin ongelmiin liittyen.
Löytyikö verkkosivustoltanne paljon kehitettävää?
Ota yhteyttä ja jutellaan lisää — selvitetään mitä olisi järkevin tehdä!
+ Extra vinkki!
SEO eli hakukoneoptimointi
Tutki, kuinka hyvin verkkosivustosi on optimoitu hakukoneita varten ja kuinka hyvin verkkosivustosi oikeasti Googlen hakutuloksista löytyy.
FREE Google SERP Checker (Search Engine Results Page Robot)
SerpRobot on analyysityökalu, jolla voit tarkastella ilmaiseksi verkkosivustosi reaaliaikaisia Google-sijoituksia.
Siirry SerpRobottiin tästä!
Valitse maa, laite ja kirjoita verkkosivustosi osoite. Seuraavaksi kirjoita avainsanat, joilla haluaisit hakutuloksista löytyä.
Ohjelma analysoi tietoja ja kertoo tulokset, eli miten hyvin verkkosivustosi rankkaa hakutuloksiin kyseisillä avainsanoilla.
Huom. Jos testaat näkyvyyttäsi suoraan Googlesta etsimällä, muista käyttää selaimesi incognito-tilaa, jotta saisit mahdollisimman relevanttia tietoa tuloksista.
Verkkosivujen uudistus vai hakukoneoptimointia?
Jos verkkosivusto tuntuu toimivan teknisesti ihan hyvin, mutta hakukonenäkyvyys ei siltikään ole sillä tasolla mitä toivoisit, kannattaa siinä tapauksessa ehdottomasti panostaa hakukoneoptimointiin.
Hakukoneoptimoinnin tekeminen on laaja, mutta erittäin tehokas prosessi.
Lue lisää kotisivuista — mistä, miten ja mihin hintaan?