Hakukoneoptimointi (SEO) on yksi tehokkaimmista tavoista lisätä yrityksen verkkonäkyvyyttä ja hankkia uusia asiakkaita ilman jatkuvia mainoskustannuksia. Mutta jos ei ole itse hakukoneoptimoinnin asiantuntija, mistä sitä sitten voi olla varma, millainen SEO-palvelu oikeasti toimii – ja mihin asioihin palvelun ostoa harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota?
Tässä oppaassa käyn läpi, mitä hyvä, eettisesti tehty hakukoneoptimointi sisältää, mihin sudenkuoppiin ei kannata astua ja mitä SEO-kumppanin valinnassa kannattaa huomioida.

Mitä hakukoneoptimointi oikeasti tarkoittaa?

Haku­ko­ne­nä­ky­vyys ei ole yhden yksit­täi­sen teki­jän sum­ma, se raken­tuu useis­ta eri osa-alueis­ta ja sadois­ta eri ele­men­teis­tä, jot­ka kaik­ki yhdes­sä vai­kut­ta­vat sii­hen, miten laa­duk­kaak­si haku­ko­neet arvioi­vat sivus­to­si ja kuin­ka hyvin sivus­to­si sijoit­tuu haku­tu­lok­sis­sa.

Se on laa­ja ja koko­nais­val­tai­nen pro­ses­si, joka kes­kit­tyy muok­kaa­maan verk­ko­si­vus­ton raken­net­ta ja sen koko sisäl­töä siten, että se vas­tai­si mah­dol­li­sim­man hyvin ja tar­kas­ti sekä haku­ko­nei­den että koh­dey­lei­sön tar­pei­siin.

Mut­ta mik­si ryh­dyin puhu­maan sii­tä, mitä haku­ko­neop­ti­moin­ti on, kun tar­koi­tus oli ker­toa suden­kuo­pis­ta ja valin­ta­kri­tee­reis­tä?

Noh, jos olet osta­mas­sa haku­ko­neop­ti­moin­tia tun­te­mat­ta itse alaa, on help­po har­hau­tua hyväl­tä kuu­los­ta­vaan dii­liin, joka ei vält­tä­mät­tä kui­ten­kaan ole sitä koko­nais­val­tais­ta, eet­tis­tä opti­moin­tia, joka hyö­dyt­tää koko sivus­toa­si, kan­taen hyö­ty­jä pit­käl­le tule­vai­suu­teen.  

Sik­si on tär­ke­ää ymmär­tää, mis­tä koko­nais­val­tai­nen haku­ko­neop­ti­moin­ti koos­tuu, ja sik­si aloi­tan sii­tä. Haku­ko­neop­ti­moin­nin voi jakaa kar­keas­ti kol­meen osa-alu­ee­seen:

  • Tek­ni­nen SEO – Tek­ni­sen SEOn teh­tä­vä on var­mis­taa, että verk­ko­si­vus­to on haku­ko­nei­den hel­pos­ti löy­det­tä­vis­sä, ymmär­ret­tä­vis­sä ja indek­soi­ta­vis­sa. Lisäk­si on tär­ke­ää, että sivus­to tek­ni­ses­ti mah­dol­li­sim­man toi­mi­va ja käyt­tä­jäys­tä­väl­li­nen – se on nopea, tur­val­li­nen ja res­pon­sii­vi­nen (eli toi­mii hyvin myös mobii­lis­ti ja kai­kil­la lait­teil­la).
  • Sisäl­löl­li­nen SEO – Sisäl­tö­jen haku­ko­neop­ti­moin­ti on kes­kei­ses­sä roo­lis­sa. Tähän sisäl­tyy mm. avain­sa­no­jen tut­ki­mi­nen, käyt­tä­jän hakuin­ten­tion ymmär­tä­mi­nen, sisäl­tö­jen opti­moin­ti ja uusien SEO-sisäl­tö­jen luo­mi­nen. Tär­kein­tä on tuot­taa laa­du­kas­ta ja asia­kas­ta pal­ve­le­vaa sisäl­töä, joka vas­taa haku­ko­nei­den ja käyt­tä­jien tar­pei­siin.
  • Ulkoi­nen SEO – Off-page SEO eli sivus­ton ulkoi­nen haku­ko­neop­ti­moin­ti käsit­tää toi­men­pi­tei­tä, jot­ka tapah­tu­vat täy­sin sivus­to­si ulko­puo­lel­la. Laa­duk­kaat ulkoi­set lin­kit ja brän­di­mai­nin­nat muil­la sivus­toil­la toi­mi­vat Googlen sil­mis­sä suo­si­tuk­si­na verk­ko­si­vus­tol­le­si. Mitä enem­män saat täl­lai­sia luon­nol­li­sia suo­si­tuk­sia, luo­tet­ta­vil­ta sivuil­ta, sitä suo­si­tum­pi sivus­tos­ta­si tulee haku­ko­nei­den sil­mis­sä.

Jos­kus on riit­tä­vää kes­kit­tyä vain sisäl­tö­jen opti­moin­tiin, mut­ta yleen­sä sivus­ton tek­ni­nen kun­to on tär­ke­ää myös tar­kas­taa ja ottaa huo­mioon koko­nai­suu­des­sa. Ulkoi­nen SEO ei lähes­kään aina kuu­lu SEO-paket­tei­hin, mut­ta voi kuu­lua, eten­kin laa­jois­sa pake­teis­sa ja kil­pail­luil­la aloil­la.

Laadukkaan SEO-palvelun supervoima

Kun haku­ko­neop­ti­moin­tia toteu­te­taan eet­ti­ses­ti ja hyvin, ovat tulok­set hyvin­kin pysy­viä. Teh­ty SEO-työ tai saa­vu­te­tut tulok­set eivät katoa pit­kään aikaan, vaik­ka yhteis­työ SEO-kump­pa­nin kans­sa päät­tyi­si.

Hyvä pal­ve­lun­tar­joa­ja ei ainoas­taan toteu­ta sivus­tol­le­si opti­moin­tia, vaan myös aut­taa sinua ymmär­tä­mään sen arvon ja eri toi­men­pi­tei­den vai­ku­tuk­sen yri­tyk­se­si näky­vyy­teen ja kas­vuun.

Laa­duk­kaan SEOn super­voi­ma ja sen suu­rin arvo asiak­kaal­le on sen pit­kä­ai­kai­set tulok­set. Eet­ti­nen SEO tar­koit­taa näky­vyyt­tä, joka kes­tää – myös sil­loin, kun lope­tat mak­sa­mi­sen pal­ve­lus­ta ja yhteis­työ SEO-kump­pa­nin kans­sa päät­tyy.

Miten hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan?

SEOn tavoit­tee­na on aina lii­ke­toi­min­nan kas­vat­ta­mi­nen. Sik­si on tär­ke­ää seu­ra­ta, miten SEO vai­kut­taa verk­ko­si­vus­ton suo­ri­tus­ky­kyyn ja lii­ke­toi­min­nan tulok­siin. Ja sik­si sinul­le SEO-pal­ve­lun osta­ja­na on tär­ke­ää ymmär­tää, mil­lä eri tavoin SEOn tulok­sia voi­daan mita­ta — ja osal­lis­tua aktii­vi­ses­ti itse teil­le tär­kei­den mit­ta­rei­den ja tulos­ten mää­rit­te­lyyn.

Jos et ota kan­taa tavoit­tei­siin ette­kä sovi, miten edis­ty­mis­tä mita­taan, mis­tä tie­dät onko pal­ve­lus­ta teil­le oikeas­ti lii­ke­toi­min­nal­lis­ta hyö­tyä?

Tavoit­teet mää­rit­tä­vät, mihin lukui­hin eri­tyi­ses­ti on tär­ke­ää kes­kit­tyä, mut­ta kes­kei­siä mit­ta­rei­ta ovat esi­mer­kik­si:

  • Orgaa­ni­nen lii­ken­ne – Kuin­ka moni kävi­jä tulee sivus­tol­le haku­ko­neis­ta ilman mak­set­tua mai­non­taa?
  • Avain­sa­no­jen sijoi­tuk­set – Miten verk­ko­si­vun tär­keim­mät avain­sa­nat sijoit­tu­vat Googlen haku­tu­lok­sis­sa ja miten ne kehit­ty­vät ajan myö­tä?
  • Klik­kaus­pro­sent­ti (CTR) – Kuin­ka moni haku­tu­lok­sis­sa verk­ko­si­vusi näh­nyt käyt­tä­jä klik­kaa sitä? Hyvä CTR tar­koit­taa, että otsi­kot ja meta­ku­vauk­set hou­kut­te­le­vat käyt­tä­jiä.
  • Käyt­tä­jän käyt­täy­ty­mi­nen – Kuin­ka pit­kään kävi­jät vii­py­vät sivus­tol­la, kuin­ka mon­ta sivua he selaa­vat ja miten hyvin sisäl­tö sitout­taa hei­tä?
  • Kon­ver­siot – Kuin­ka moni kävi­jä täyt­tää lomak­keen, tekee ostok­sen tai suo­rit­taa jon­kin muun halu­tun toi­men­pi­teen verk­ko­si­vus­tol­la?

Haku­ko­neop­ti­moin­ti on pal­jon enem­män kuin vain kei­no tuo­da lisää lii­ken­net­tä verk­ko­si­vus­tol­le­si. SEO tar­jo­aa yri­tyk­sel­le­si mer­kit­tä­viä stra­te­gi­sia etu­ja, jot­ka voi­vat paran­taa brän­di­si näky­vyyt­tä, kas­vat­taa lii­ke­vaih­toa­si ja vah­vis­taa ase­maa­si mark­ki­noil­la.

Laa­du­kas haku­ko­neop­ti­moin­ti on mitat­ta­vaa, ja sen tehok­kuut­ta voi­daan arvioi­da monin eri tavoin. Mit­taa­mi­sen ja rapor­toin­nin tulee olla sel­ke­ää, läpi­nä­ky­vää ja lii­ke­toi­min­nan tavoit­tei­siin sidot­tua.

Mitä kokonaisvaltainen ja eettinen hakukoneoptimointi ei ole?

Koko­nais­val­tai­nen ja eet­ti­nen haku­ko­neop­ti­moin­ti (SEO) kes­kit­tyy pit­kä­jän­tei­seen, laa­duk­kaa­seen ja kes­tä­vään verk­ko­nä­ky­vyy­den kehit­tä­mi­seen. Tämä tar­koit­taa sitä, että se EI perus­tu pika­voit­toi­hin, har­haan­joh­ta­viin Googlen mani­pu­loin­tiy­ri­tyk­siin tai lyhyt­kes­toi­siin sijoi­tuk­siin, jot­ka voi­vat lopul­ta vahin­goit­taa verk­ko­si­vus­toa – tai vähin­tään­kin olla rahan­tuh­laus­ta, joka ei joh­da mihin­kään.

Teko­ä­lyl­lä tuo­tet­tu bulk­ki AI-sisäl­tö tar­koit­taa suu­ria mää­riä nopeas­ti gene­roi­tua teks­tiä, joka jul­kais­taan usein ilman sen syvem­pää edi­toin­tia tai tar­kis­tus­ta. Tyy­pil­li­ses­ti tämä tapah­tuu auto­maat­ti­sil­la työ­ka­luil­la tai lisä­osil­la, jot­ka luo­vat uusia blo­gi­teks­te­jä sivus­tol­le pelk­kien avain­sa­no­jen perus­teel­la.

Bulk­ki AI-sisäl­löt ovat ongel­mal­li­sia mones­ta syys­tä.

1. Kas­vot­to­muus ei vetoa käyt­tä­jään eikä Googleen

Ensin­nä­kin, ne eivät huo­mioi asian­tun­ti­juut­ta tai yri­tyk­sen brän­diä, sil­lä ne perus­tu­vat jo ole­mas­sa ole­vaan tie­toon ilman uut­ta näkö­kul­maa, jol­loin ne eivät tuo lisä­ar­voa luki­jal­le.

2. Bulk­ki­si­säl­löl­lä on vai­kea sitout­taa sivus­to­kä­vi­jää

Toi­sek­si, ne usein hei­ken­tä­vät käyt­tä­jä­ko­ke­mus­ta, sil­lä genee­ri­nen, tois­ta­va ja pin­nal­li­nen sisäl­tö ei sitou­ta luki­joi­ta, mikä voi vai­kut­taa nega­tii­vi­ses­ti sivus­ton ja koko yri­tyk­sen uskot­ta­vuu­teen.

3. Googlea ei kan­na­ta aliar­vioi­da.

Nyky­päi­vän AI-sisäl­tö­tul­vas­sa Google kehit­tyy jat­ku­vas­ti parem­mak­si tun­nis­ta­maan ja arvos­ta­maan uniik­kia, lisä­ar­voa tuo­vaa sisäl­töä ja suo­si­maan sitä teko­ä­lyl­lä tuo­te­tun sisäl­tö­mas­san jou­kos­ta. Jos olet lait­ta­nut pen­no­se­si per­soo­nat­to­maan AI-sisäl­tö­ko­nee­seen, se toden­nä­köi­sem­min vetää sivus­to­si pit­käl­lä juok­sul­la alas, kuin nos­taa haku­tu­los­ten kär­keen.

4. Sisäl­lön mas­sa­tuo­tan­to voi joh­taa kan­ni­ba­lis­miin

AI-sisäl­tö­työ­ka­lut yleen­sä etsi­vät eri­lai­sia avain­sa­no­ja, joil­le sit­ten kul­le­kin erik­seen tuot­ta­vat vas­taa­via sisäl­tö­jä. Työ­ka­lut eivät kui­ten­kaan huo­mioi sitä, onko jokai­sel­le yksit­täi­sel­le avain­sa­nal­le jär­ke­vää tuot­taa oma artik­ke­li. Yleen­sä nimit­täin hyvin saman­kal­tai­sil­le, hakuin­ten­tiol­taan saman­lai­sil­le avain­sa­noil­le ei kan­na­ta luo­da omia artik­ke­le­jaan, vaan tuo­da kysei­set avain­sa­nat yhteen ja samaan artik­ke­liin (pää­avain­sa­nak­si sekä tois­si­jai­sik­si avain­sa­noik­si).

Vaik­ka AI-tuo­tet­tu­jen sisäl­tö­jen pää­avain­sa­nat ja artik­ke­liot­si­kot eroai­si­vat­kin hie­man toi­sis­taan, on teko­ä­lyn tuot­ta­ma sisäl­tö usein genee­ris­tä ja samo­ja asioi­ta tois­te­le­vaa – tämä voi joh­taa nopeas­ti sii­hen, että verk­ko­si­vus­ton eri artik­ke­lit alka­vat kil­pail­la kes­ke­nään samois­ta hakusi­joi­tuk­sis­ta, mikä hei­ken­tää näky­vyyt­tä enti­ses­tään. Tätä kut­su­taan kan­ni­ba­lis­mik­si — kun verk­ko­si­vus­tol­la on pal­jon saman­kal­tais­ta sisäl­töä, mis­tä Google ei osaa pää­tel­lä, mikä sen tuli­si nos­taa haku­tu­lok­siin tie­tyl­le haku­ter­mil­le. Sil­loin voi käy­dä niin että se ei nos­ta niis­tä mitään.

5. Et ehkä vas­taa hakuin­ten­tioon – bounce rate kas­vaa

Teko­ä­ly ei myös­kään osaa ana­ly­soi­da käyt­tä­jän hakuin­ten­tio­ta yhtä hyvin kuin asian­tun­ti­ja. Eli sitä, vas­taa­ko tie­tyl­le avain­sa­nal­le luo­tu sisäl­tö todel­la käyt­tä­jän spe­si­fiin tar­pee­seen. Täl­löin käyt­tä­jä vain pyö­räh­tää sivul­la, tote­aa ettei löy­tä­nyt etsi­mään­sä vaan jon­kin genee­ri­sen sisäl­lön, ja pois­tuu nopeas­ti. Sivus­ton bounce rate kas­vaa, min­kä Google taas kokee huo­no­na sig­naa­li­na.

6. Työ­ka­lut eivät kes­ki­ty kus­tan­nus­te­hok­kaim­piin avain­sa­noi­hin

Työ­ka­lut voi­vat opti­moi­da sisäl­tö­jä myös sel­lai­sil­le avain­sa­noil­le, joil­la teh­dään todel­la vähän haku­ja. Eli vaik­ka itse näky­vyys voi alkuun paran­tua, se ei vält­tä­mät­tä tuo­ta lain­kaan lii­ken­net­tä tai asiak­kai­ta. Lisäk­si jos sivus­tol­la on suu­ret mää­rät bulk­ki­si­säl­töä, mikä ei kerää haku­ko­neis­ta lii­ken­net­tä eikä luki­joi­ta, hei­ken­tää se pidem­mäl­lä täh­täi­mel­lä koko sivus­to­si näky­vyyt­tä.

7. Et vält­tä­mät­tä omis­ta teko­ä­lyn tuot­ta­mia sisäl­tö­jä

On erit­täin tär­ke­ää tie­dos­taa, että mikä­li käy­tös­sä­si on mak­sul­li­nen työ­ka­lu, joka tuot­taa ja yllä­pi­tää sisäl­töä auto­maat­ti­ses­ti, pois­tu­vat kaik­ki jul­kais­tut artik­ke­lit koko­naan, kun pal­ve­lun käyt­tö lope­te­taan – palaut­taen sivus­to­si takai­sin läh­tö­pis­tee­seen.

Panos­ta siis laa­tuun, älä lan­kea näen­näi­ses­ti help­poon tie­hen!

Point­ti bulk­ki-teko­ä­ly­si­säl­lön vaa­ran­pai­kois­ta tuli toi­vot­ta­vas­ti nyt esiiin. Mas­sa­tuo­tan­non sijaan kan­nat­taa siis ehdot­to­mas­ti panos­taa laa­tuun – haluat­han, että asia­kas­kin kokee sisäl­tö­si kiin­nos­ta­vak­si ja unii­kik­si? Vaik­ka teko­ä­ly on hyö­dyl­li­nen apu­vä­li­ne sisäl­lön­tuo­tan­nos­sa, laa­du­kas ja eet­ti­nen haku­ko­neop­ti­moin­ti vaa­tii aina sen rin­nal­le asian­tun­ti­jan työ­tä, jot­ta sisäl­tö on arvo­kas­ta ja mer­ki­tyk­sel­lis­tä sekä haku­ko­neil­le että ennen kaik­kea oikeil­le ihmi­sil­le.

Tulos­pe­rus­tei­nen haku­ko­neop­ti­moin­ti tar­koit­taa yleen­sä sitä, että pal­ve­lun­tar­joa­ja veloit­taa mak­sun vas­ta, kun ennal­ta sovi­tut sijoi­tuk­set haku­tu­lok­sis­sa saa­vu­te­taan. Vaik­ka tämä saat­taa aluk­si vai­kut­taa ris­kit­tö­mäl­tä vaih­toeh­dol­ta, on tär­ke­ää ymmär­tää, että kysees­sä on lähes aina jat­ku­va kuu­kausi­kus­tan­nus, joka läh­tee pyö­ri­mään, kun sovi­tut sijat on saa­vu­tet­tu.

Mikä täs­sä sit­ten on niin ongel­mal­lis­ta, kuu­los­taa ihan hyväl­tä, ajat­te­let ehkä? No, moni­kin asia:

1. Grey hat- ja Black hat ‑mene­tel­mät.

Täl­lai­sis­sa mal­leis­sa näky­vyy­den kas­vat­ta­mi­nen perus­tuu lähes poik­keuk­set­ta mene­tel­miin, jot­ka eivät ole pit­kä­jän­tei­siä tai kes­tä­viä – kuten ulkois­ten link­kien osta­mi­seen ja sivus­to­ver­kos­to­jen hyö­dyn­tä­mi­seen link­kien läh­tee­nä. Nämä ovat mene­tel­miä, jot­ka ovat vas­toin Googlen ohjeis­tuk­sia, ja joi­ta kut­su­taan black hat- tai grey hat ‑tak­tii­koik­si.

Ennen Google ran­kai­si sivus­to­ja pudot­ta­mal­la näky­vyyt­tä, jos sai häh­mäi­set tak­tii­kat sel­vil­le, nyky­ään Google on oppi­nut yhä parem­mak­si tun­nis­ta­maan oste­tut lin­kit ja ole­maan huo­mioi­mat­ta nii­tä sivus­ton hyväk­si lain­kaan.

Asia­kas ei yleen­sä saa tie­tää, min­kä­lai­sil­ta sivus­toil­ta lin­kit tule­vat. Ne voi­vat usein olla lii­ke­toi­min­taa­si täy­sin liit­ty­mät­tö­miä sivus­to­ja, ja täl­lai­set lin­kit suu­ri­na mää­ri­nä eivät vält­tä­mät­tä ole se, mitä sivus­tol­le­si haluat – eten­kin kun Google on hil­jat­tain vies­ti­nyt, että sil­le mer­kit­se­vät ennen kaik­kea rele­van­tit, lii­ken­net­tä tuo­vat lin­kit.

2. Kun pää­tät lopet­taa pal­ve­lus­ta mak­sa­mi­sen, lin­kit pois­te­taan

Tämä voi joh­taa näky­vyy­den romah­ta­mi­seen takai­sin läh­tö­ti­lan­tee­seen – tai huo­nol­la tuu­ril­la tipah­dat jopa läh­tö­ti­lan­net­ta hei­kom­paan ase­maan.

3. Saa­tat mak­saa näky­vyy­des­tä epä­re­le­van­teil­le tai nol­la­lii­ken­teen avain­sa­noil­le

Täl­lai­ses­sa pal­ve­lus­sa pal­ve­lun­tar­joa­ja yleen­sä tavoit­te­lee näky­vyyt­tä tie­tyil­le avain­sa­noil­le ja rapor­toi nii­den näky­vyy­den kas­vus­ta, johon veloi­tus sit­ten perus­tuu. Asiak­kaan kan­nal­ta usein ongel­mal­lis­ta on kui­ten­kin se, että asia­kas ei itse ymmär­rä tai osaa arvioi­da, mit­kä avain­sa­nat oli­si­vat hänel­le itsel­leen ja hänen omal­le yri­tys­toi­min­nal­leen ne kaik­kein kan­nat­ta­vim­mat.

Usein pal­ve­luun vali­taan pal­ve­lun­tar­joa­jan toi­mes­ta avain­sa­no­ja, joi­den kil­pai­lu­ti­lan­ne on hyvin mata­la – jol­loin tulok­sia on näen­näi­ses­ti suh­teel­li­sen help­po ja nopea saa­vut­taa (ja siten las­kua pääs­tään heti asiak­kaal­le lähet­tä­mään).

Lii­an usein olen näh­nyt tilan­tei­ta, jois­sa asia­kas mak­saa kuu­kausi­hin­taa sel­lais­ten avain­sa­no­jen näky­vyy­des­tä, jois­ta asiak­kaal­le ei ole mitään kon­kreet­tis­ta hyö­tyä. Joko avain­sa­nat ovat hakuin­ten­tiol­taan vää­riä tai avain­sa­no­ja ei yksin­ker­tai­ses­ti vain hae­ta, tai haku­ja teh­dään äärim­mäi­sen vähän kuu­kausi­ta­sol­la.

Kaik­ki Googlen 1. sivun sijoi­tuk­set haku­tu­lok­sis­sa eivät siis ole sama­nar­voi­sia.

Laa­du­kas ja kes­tä­vä SEO perus­tuu pit­kä­ai­kai­seen stra­te­gi­aan, jos­sa saa­vu­te­tut tulok­set säi­ly­vät, vaik­ka pal­ve­lus­ta luo­vut­tai­siin. Sik­si on tär­ke­ää panos­taa eet­ti­seen haku­ko­neop­ti­moin­tiin, joka raken­taa aitoa ja pysy­vää näky­vyyt­tä, eikä pel­käs­tään het­kel­li­siä sijoi­tuk­sia.

SEO ei ole tuo­te, vaan asian­tun­ti­ja­työ­tä, joka vaa­tii aikaa, stra­te­gi­aa ja jat­ku­vaa kehi­tys­tä.

Jos SEO-pal­ve­lun kuu­kausi­hin­ta on vain 100–300 € kuu­kau­des­sa, on toden­nä­köis­tä, että se kat­taa vain hyvin rajat­tu­ja ja kevyi­tä toi­men­pi­tei­tä, kuten muu­ta­man avain­sa­nan lisää­mi­sen tai pelk­kien meta­tie­to­jen opti­moin­nin.

Näin pie­nel­lä bud­je­til­la kuu­kausit­tain toteu­tet­tu SEO ei usein­kaan rii­tä tuo­maan tulok­sia.

Mikä­li SEO-bud­jet­ti on hyvin rajal­li­nen, voi kuu­kausi­pal­ve­lun sijaan olla jär­ke­väm­pää panos­taa ker­ta­luon­tei­seen SEO-pro­jek­tiin, jot­ta perus­asiat saa­tai­siin alkuun kun­toon. Täl­löin saat ker­ral­la kat­ta­vam­mat toi­men­pi­teet ja enem­män (ja nopeam­min) vas­ti­net­ta rahoil­le­si.

Myös täs­sä tapauk­ses­sa kan­nat­taa kui­ten­kin ver­tail­la eri pal­ve­lun­tar­joa­jien tar­jouk­sia ja tar­kis­taa, mitä toi­men­pi­tei­tä paket­tiin sisäl­tyy. On hyvä muis­taa, että itse sivus­to sekä sen raken­ne ja sisäl­löt ovat suu­res­sa roo­lis­sa täs­sä koh­taa, eli on tär­ke­ää, että toi­men­pi­teet koh­dis­tu­vat avain­sa­no­jen tut­ki­muk­sen lisäk­si sivus­tol­le teh­tä­viin toi­men­pi­tei­siin – esi­mer­kik­si ulkois­ten link­kien han­kin­nan sijaan.

(Sinul­le on siis kan­nat­ta­vam­paa, että esi­mer­kik­si 2 tär­kein­tä verk­ko­si­vus­to­si sivua opti­moi­daan mah­dol­li­sim­man hyvin sisäl­löil­tään ver­rat­tu­na sii­hen, että kaik­kia sivu­ja ”vähän” opti­moi­daan.)

On hyvä myös huo­mioi­da, että jos sinul­la on hie­man­kin laa­jem­pi sivus­to tai alal­la­si on vähän­kin enem­män kil­pai­lua, täl­löin muu­ta­man sadan euron bud­jet­ti ei vie­lä rii­tä tulok­sien saa­mi­sek­si, vaan kon­kreet­tis­ta SEO-työ­tä tar­vi­taan enem­män.

Olet ehkä tör­män­nyt tar­jouk­siin, mis­sä voit hank­kia yri­tyk­sel­le­si jo “val­miik­si opti­moi­dun verk­ko­si­vus­ton”. Se saa hel­pos­ti ajat­te­le­maan, että sel­vä, sit­ten minun ei var­maan tar­vit­se ostaa arvo­kas­ta haku­ko­neop­ti­moin­tia erik­seen kun täs­sä on jo kaik­ki. Minun on ikä­vä kyl­lä ker­rot­ta­va jäl­leen, että jos jokin haku­ko­neop­ti­moin­nis­sa kuu­los­taa lii­an hyväl­tä ollak­seen tot­ta, toden­nä­köi­ses­ti asia on juu­ri niin.

Nimit­täin monet edul­li­ses­ti myy­tä­vät “SEO-opti­moi­dut” verk­ko­si­vus­tot sisäl­tä­vät vain perus­li­sä­osan kuten Yoas­tin, mut­ta eivät oikeas­ti rää­tä­löi­tyä haku­ko­neop­ti­moin­tia. Älä käsi­tä vää­rin – Yoast ja muut SEO-lisä­osat ovat hyö­dyl­li­siä työ­ka­lu­ja sivus­ton kehit­tä­mi­ses­sä, mut­ta ne ovat työ­ka­lu­ja niil­le, jot­ka osaa­vat haku­ko­neop­ti­moin­tia – ne eivät tee opti­moin­tia kenen­kään puo­les­ta.

Kun har­kit­set siis “opti­moi­dun verk­ko­si­vus­ton” han­kin­taa, kan­nat­taa aina kysyä, mitä haku­ko­neop­ti­moin­ti tar­kal­leen sisäl­tää. Pelk­kä SEO-lisä­osan asen­ta­mi­nen ei vie­lä tar­koi­ta, että sivus­to­si on oikeas­ti opti­moi­tu haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä var­ten. Lisäk­si, uudel­le verk­ko­si­vus­tol­le on yleen­sä teh­tä­vä opti­moin­tia ja seu­ran­taa pit­kä­jän­tei­sem­min tulos­ten saa­mi­sek­si – “ker­ral­la opti­moi­tu” uusi sivus­to har­voin pär­jää haku­tu­lok­sis­sa ilman mitään lisä­toi­men­pi­tei­tä.

HUOM. Haku­ko­neop­ti­moi­tu verk­ko­si­vus­to raken­ne­taan avain­sa­na­tut­ki­muk­seen ja sii­hen poh­jau­tu­vaan suun­ni­tel­maan perus­tuen. Jos olet siis osta­mas­sa opti­moi­dut sivut, kysy sisäl­tyy­kö sii­hen avain­sa­na­tut­ki­mus ja sen poh­jal­ta suun­ni­tel­ta­va sivus­to­ra­ken­ne, ja opti­moi­dut sisäl­löt. Jos vas­taus on epä­mää­räi­nen tai kiel­tei­nen, ei sivus­toa voi hel­pos­ti kut­sua opti­moi­duk­si.

Sivus­to voi olla tek­ni­ses­ti haku­ko­neys­tä­väl­li­nen ja tek­ni­ses­ti Googlel­le help­po indek­soi­da, mut­ta se ei vie­lä ole haku­ko­neop­ti­moi­tu.

Nyky­päi­vä­nä kaik­kien tar­jot­ta­vien sivus­to­jen tuli­si mie­les­tä­ni olla haku­ko­neys­tä­väl­li­siä, eikä sitä pitäi­si jou­tua edes erik­seen koros­ta­maan. Mut­ta vali­tet­ta­vas­ti mark­ki­noil­la tar­jo­taan myös sivus­to­ja sekä verk­ko­kaup­po­ja, jot­ka ovat kau­ka­na haku­ko­neys­tä­väl­li­syy­des­tä, eli jos Google-näky­vyys on sinul­le tär­ke­ää, kan­nat­taa mini­mis­sään var­mis­taa pal­ve­lun­tar­joa­jal­ta aina se, että sivus­to on vähin­tään­kin tek­ni­ses­ti haku­ko­neys­tä­väl­li­nen.

Hyvä SEO ei siis ole pel­käs­tään asen­net­ta­va lisä­osa, vaan jat­ku­vaa kehit­tä­mis­tä ja stra­te­gis­ta työ­tä. Jos verk­ko­si­vus­ton hin­taan luva­taan ’opti­moi­tu’ koko­nai­suus, pyy­dä aina tar­kem­pi sel­vi­tys sii­tä, mitä opti­moin­ti käy­tän­nös­sä sisäl­tää.

Mitä kokonaisvaltainen ja eettinen SEO maksaa?

Haku­ko­neop­ti­moin­nin hin­ta mää­räy­tyy pro­jek­tin laa­juu­den, toi­mia­lan kil­pai­lun ja yri­tyk­sen tavoit­tei­den mukaan.

Suo­mes­sa koko­nais­val­tai­sen SEOn hin­nat vaih­te­le­vat vajaas­ta tuhan­nes­ta euros­ta usei­siin tuhan­siin, riip­puen työn ja sivus­ton laa­juu­des­ta sekä asian­tun­ti­jan koke­muk­ses­ta. Vaik­ka SEO voi tun­tua suu­rel­ta inves­toin­nil­ta, se on pit­kä­jän­tei­ses­ti toteu­tet­tu­na erit­täin kus­tan­nus­te­ho­kas tapa saa­vut­taa pysy­vää näky­vyyt­tä ilman jat­ku­via mai­nos­ku­lu­ja.

Mistä tunnistat hyvän SEO-kumppanin?

Jos pal­ve­lun­tar­joa­ja myy sinul­le pelk­kää “haku­ko­neop­ti­moin­tia” ilman, että hän tar­ken­taa, mitä kon­kreet­ti­sia toi­men­pi­tei­tä se sisäl­tää, on syy­tä olla varuil­laan.

Laa­du­kas SEO ei ole epä­mää­räi­nen pal­ve­lu, vaan jouk­ko tar­kas­ti suun­ni­tel­tu­ja, sel­kei­tä ja mitat­ta­via toi­men­pi­tei­tä, joil­la pyri­tään paran­ta­maan sivus­to­si näky­vyyt­tä haku­ko­neis­sa.

  • Eet­ti­nen ja osaa­va haku­ko­neop­ti­moi­ja pys­tyy ker­to­maan sel­keäs­ti, mitä teh­dään, mik­si kysei­set toi­men­pi­teet ovat tar­peel­li­sia ja miten ne tuke­vat yri­tyk­se­si tavoit­tei­ta.
  • Niin – hän on kiin­nos­tu­nut yri­tyk­se­si tavoit­teis­ta ja sii­tä, miten voi par­haal­la taval­la saa­da omat haku­ko­neop­ti­moin­nin pon­nis­tuk­set tuke­maan nii­tä.
  • Jos SEO-asian­tun­ti­ja todel­la hal­lit­see työn­sä, hän ei vain lupaa tulok­sia, vaan myös avaa pro­ses­sin sinul­le ymmär­ret­tä­väs­ti ja läpi­nä­ky­väs­ti.
  • Hän puhuu haku­ko­neop­ti­moin­nin kai­kis­ta osa-alueis­ta, eikä tar­joa sinul­le yhtä toi­men­pi­det­tä kuin ihme­rat­kai­su­na verk­ko­nä­ky­vyy­den kas­vuun – sel­lai­sia ei nimit­täin vali­tet­ta­vas­ti haku­ko­neop­ti­moin­nis­sa ole.

Laa­du­kas haku­ko­neop­ti­moin­nin pal­ve­lu ei lupaa pika­voit­to­ja, vaan raken­taa yri­tyk­sel­le kes­tä­vää orgaa­nis­ta näky­vyyt­tä.

Hakukoneoptimoinnin ostaja, muista siis tämä.

Haku­ko­neop­ti­moin­ti on inves­toin­ti, joka voi tuo­da yri­tyk­sel­le­si val­ta­vas­ti arvoa, kun se teh­dään oikein. Laa­du­kas SEO ei perus­tu pika­voit­toi­hin. Eet­ti­ses­ti raken­net­tu SEO-työ ei myös­kään katoa, kun yhteis­työ päät­tyy – sen vai­ku­tuk­set ovat pit­kä­kes­toi­sia, kos­ka ne perus­tu­vat kes­tä­vään stra­te­gi­aan, laa­duk­kaa­seen sisäl­töön ja tek­ni­ses­ti hyvin opti­moi­tuun sivus­toon.

Laa­du­kas haku­ko­neop­ti­moin­ti on sidot­tu yri­tyk­se­si tavoit­tei­siin, se on mitat­ta­vaa, ja sen tehok­kuut­ta voi­daan arvioi­da monin eri tavoin. Mit­taa­mi­sen ja rapor­toin­nin tulee olla sel­ke­ää, läpi­nä­ky­vää ja lii­ke­toi­min­nan tavoit­tei­siin sidot­tua.

Mark­ki­noil­la on tänä päi­vä­nä tar­jol­la myös kei­no­ja, jot­ka eivät ole koko­nais­val­tais­ta ja eet­tis­tä haku­ko­neop­ti­moin­tia, joka pit­käl­lä täh­täi­mel­lä vah­vis­taa brän­diä­si ja asiak­kai­de­si luot­ta­mus­ta sinuun. Jos tör­määt johon­kin artik­ke­lis­sa kuvail­tui­hin tak­tii­koi­hin, on ihan ok että häly­tys­kel­lot päräh­tä­vät pääs­sä soi­maan. Jos jokin kuu­los­taa lii­an hyväl­tä ollak­seen tot­ta, yleen­sä se on juu­ri niin.

On hyvä ymmär­tää osta­ja­na myös haku­ko­neop­ti­moin­nin hin­noit­te­lua, jot­ta osaa arvioi­da kysei­sen tar­jouk­sen arvoa ja sopi­vuut­ta omal­le yri­tyk­sel­le. Kan­nat­taa pyy­tää useam­pia tar­jouk­sia, jot­ta löy­dät yri­tyk­se­si bud­je­til­le, tavoit­teil­le ja arvoil­le sopi­vim­man SEO-kump­pa­nin!

Hyvä SEO-kump­pa­ni nivoo opti­moin­nin tavoit­teet osak­si yri­tyk­se­si tavoit­tei­ta, kes­kit­tyy koko­nais­val­tai­seen opti­moin­tiin ja ker­too läpi­nä­ky­väs­ti, mitä sivus­tol­la teh­dään, ja mik­si.

Jos sinul­la on näis­tä tee­mois­ta kysyt­tä­vää tai haluat tie­tää, mitä Meion opti­moin­ti­pa­ke­tit sisäl­tä­vät ja mil­lais­ta lisä­ar­voa ne voi­si­vat yri­tyk­sel­le­si tuo­da, ota yhteyt­tä mata­lal­la kyn­nyk­sel­lä niin jutel­laan lisää!