Hakukoneoptimointi (SEO) on yksi tehokkaimmista tavoista lisätä yrityksen verkkonäkyvyyttä ja hankkia uusia asiakkaita ilman jatkuvia mainoskustannuksia. Mutta jos ei ole itse hakukoneoptimoinnin asiantuntija, mistä sitä sitten voi olla varma, millainen SEO-palvelu oikeasti toimii – ja mihin asioihin palvelun ostoa harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota?
Tässä oppaassa käyn läpi, mitä hyvä, eettisesti tehty hakukoneoptimointi sisältää, mihin sudenkuoppiin ei kannata astua ja mitä SEO-kumppanin valinnassa kannattaa huomioida.
Mitä hakukoneoptimointi oikeasti tarkoittaa?
Hakukonenäkyvyys ei ole yhden yksittäisen tekijän summa, se rakentuu useista eri osa-alueista ja sadoista eri elementeistä, jotka kaikki yhdessä vaikuttavat siihen, miten laadukkaaksi hakukoneet arvioivat sivustosi ja kuinka hyvin sivustosi sijoittuu hakutuloksissa.
Se on laaja ja kokonaisvaltainen prosessi, joka keskittyy muokkaamaan verkkosivuston rakennetta ja sen koko sisältöä siten, että se vastaisi mahdollisimman hyvin ja tarkasti sekä hakukoneiden että kohdeyleisön tarpeisiin.
Mutta miksi ryhdyin puhumaan siitä, mitä hakukoneoptimointi on, kun tarkoitus oli kertoa sudenkuopista ja valintakriteereistä?
Noh, jos olet ostamassa hakukoneoptimointia tuntematta itse alaa, on helppo harhautua hyvältä kuulostavaan diiliin, joka ei välttämättä kuitenkaan ole sitä kokonaisvaltaista, eettistä optimointia, joka hyödyttää koko sivustoasi, kantaen hyötyjä pitkälle tulevaisuuteen.
Siksi on tärkeää ymmärtää, mistä kokonaisvaltainen hakukoneoptimointi koostuu, ja siksi aloitan siitä. Hakukoneoptimoinnin voi jakaa karkeasti kolmeen osa-alueeseen:
Joskus on riittävää keskittyä vain sisältöjen optimointiin, mutta yleensä sivuston tekninen kunto on tärkeää myös tarkastaa ja ottaa huomioon kokonaisuudessa. Ulkoinen SEO ei läheskään aina kuulu SEO-paketteihin, mutta voi kuulua, etenkin laajoissa paketeissa ja kilpailluilla aloilla.
Laadukkaan SEO-palvelun supervoima
Kun hakukoneoptimointia toteutetaan eettisesti ja hyvin, ovat tulokset hyvinkin pysyviä. Tehty SEO-työ tai saavutetut tulokset eivät katoa pitkään aikaan, vaikka yhteistyö SEO-kumppanin kanssa päättyisi.
Hyvä palveluntarjoaja ei ainoastaan toteuta sivustollesi optimointia, vaan myös auttaa sinua ymmärtämään sen arvon ja eri toimenpiteiden vaikutuksen yrityksesi näkyvyyteen ja kasvuun.
Laadukkaan SEOn supervoima ja sen suurin arvo asiakkaalle on sen pitkäaikaiset tulokset. Eettinen SEO tarkoittaa näkyvyyttä, joka kestää – myös silloin, kun lopetat maksamisen palvelusta ja yhteistyö SEO-kumppanin kanssa päättyy.
Miten hakukoneoptimoinnin tuloksia mitataan?
SEOn tavoitteena on aina liiketoiminnan kasvattaminen. Siksi on tärkeää seurata, miten SEO vaikuttaa verkkosivuston suorituskykyyn ja liiketoiminnan tuloksiin. Ja siksi sinulle SEO-palvelun ostajana on tärkeää ymmärtää, millä eri tavoin SEOn tuloksia voidaan mitata — ja osallistua aktiivisesti itse teille tärkeiden mittareiden ja tulosten määrittelyyn.
Jos et ota kantaa tavoitteisiin ettekä sovi, miten edistymistä mitataan, mistä tiedät onko palvelusta teille oikeasti liiketoiminnallista hyötyä?
Tavoitteet määrittävät, mihin lukuihin erityisesti on tärkeää keskittyä, mutta keskeisiä mittareita ovat esimerkiksi:
Hakukoneoptimointi on paljon enemmän kuin vain keino tuoda lisää liikennettä verkkosivustollesi. SEO tarjoaa yrityksellesi merkittäviä strategisia etuja, jotka voivat parantaa brändisi näkyvyyttä, kasvattaa liikevaihtoasi ja vahvistaa asemaasi markkinoilla.
Laadukas hakukoneoptimointi on mitattavaa, ja sen tehokkuutta voidaan arvioida monin eri tavoin. Mittaamisen ja raportoinnin tulee olla selkeää, läpinäkyvää ja liiketoiminnan tavoitteisiin sidottua.
Mitä kokonaisvaltainen ja eettinen hakukoneoptimointi ei ole?
Kokonaisvaltainen ja eettinen hakukoneoptimointi (SEO) keskittyy pitkäjänteiseen, laadukkaaseen ja kestävään verkkonäkyvyyden kehittämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että se EI perustu pikavoittoihin, harhaanjohtaviin Googlen manipulointiyrityksiin tai lyhytkestoisiin sijoituksiin, jotka voivat lopulta vahingoittaa verkkosivustoa – tai vähintäänkin olla rahantuhlausta, joka ei johda mihinkään.
Palveluna bulkki AI-sisällöt – mitä siitä tulisi tietää?
Tekoälyllä tuotettu bulkki AI-sisältö tarkoittaa suuria määriä nopeasti generoitua tekstiä, joka julkaistaan usein ilman sen syvempää editointia tai tarkistusta. Tyypillisesti tämä tapahtuu automaattisilla työkaluilla tai lisäosilla, jotka luovat uusia blogitekstejä sivustolle pelkkien avainsanojen perusteella.
Bulkki AI-sisällöt ovat ongelmallisia monesta syystä.
1. Kasvottomuus ei vetoa käyttäjään eikä Googleen
Ensinnäkin, ne eivät huomioi asiantuntijuutta tai yrityksen brändiä, sillä ne perustuvat jo olemassa olevaan tietoon ilman uutta näkökulmaa, jolloin ne eivät tuo lisäarvoa lukijalle.
2. Bulkkisisällöllä on vaikea sitouttaa sivustokävijää
Toiseksi, ne usein heikentävät käyttäjäkokemusta, sillä geneerinen, toistava ja pinnallinen sisältö ei sitouta lukijoita, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti sivuston ja koko yrityksen uskottavuuteen.
3. Googlea ei kannata aliarvioida.
Nykypäivän AI-sisältötulvassa Google kehittyy jatkuvasti paremmaksi tunnistamaan ja arvostamaan uniikkia, lisäarvoa tuovaa sisältöä ja suosimaan sitä tekoälyllä tuotetun sisältömassan joukosta. Jos olet laittanut pennosesi persoonattomaan AI-sisältökoneeseen, se todennäköisemmin vetää sivustosi pitkällä juoksulla alas, kuin nostaa hakutulosten kärkeen.
4. Sisällön massatuotanto voi johtaa kannibalismiin
AI-sisältötyökalut yleensä etsivät erilaisia avainsanoja, joille sitten kullekin erikseen tuottavat vastaavia sisältöjä. Työkalut eivät kuitenkaan huomioi sitä, onko jokaiselle yksittäiselle avainsanalle järkevää tuottaa oma artikkeli. Yleensä nimittäin hyvin samankaltaisille, hakuintentioltaan samanlaisille avainsanoille ei kannata luoda omia artikkelejaan, vaan tuoda kyseiset avainsanat yhteen ja samaan artikkeliin (pääavainsanaksi sekä toissijaisiksi avainsanoiksi).
Vaikka AI-tuotettujen sisältöjen pääavainsanat ja artikkeliotsikot eroaisivatkin hieman toisistaan, on tekoälyn tuottama sisältö usein geneeristä ja samoja asioita toistelevaa – tämä voi johtaa nopeasti siihen, että verkkosivuston eri artikkelit alkavat kilpailla keskenään samoista hakusijoituksista, mikä heikentää näkyvyyttä entisestään. Tätä kutsutaan kannibalismiksi — kun verkkosivustolla on paljon samankaltaista sisältöä, mistä Google ei osaa päätellä, mikä sen tulisi nostaa hakutuloksiin tietylle hakutermille. Silloin voi käydä niin että se ei nosta niistä mitään.
5. Et ehkä vastaa hakuintentioon – bounce rate kasvaa
Tekoäly ei myöskään osaa analysoida käyttäjän hakuintentiota yhtä hyvin kuin asiantuntija. Eli sitä, vastaako tietylle avainsanalle luotu sisältö todella käyttäjän spesifiin tarpeeseen. Tällöin käyttäjä vain pyörähtää sivulla, toteaa ettei löytänyt etsimäänsä vaan jonkin geneerisen sisällön, ja poistuu nopeasti. Sivuston bounce rate kasvaa, minkä Google taas kokee huonona signaalina.
6. Työkalut eivät keskity kustannustehokkaimpiin avainsanoihin
Työkalut voivat optimoida sisältöjä myös sellaisille avainsanoille, joilla tehdään todella vähän hakuja. Eli vaikka itse näkyvyys voi alkuun parantua, se ei välttämättä tuota lainkaan liikennettä tai asiakkaita. Lisäksi jos sivustolla on suuret määrät bulkkisisältöä, mikä ei kerää hakukoneista liikennettä eikä lukijoita, heikentää se pidemmällä tähtäimellä koko sivustosi näkyvyyttä.
7. Et välttämättä omista tekoälyn tuottamia sisältöjä
On erittäin tärkeää tiedostaa, että mikäli käytössäsi on maksullinen työkalu, joka tuottaa ja ylläpitää sisältöä automaattisesti, poistuvat kaikki julkaistut artikkelit kokonaan, kun palvelun käyttö lopetetaan – palauttaen sivustosi takaisin lähtöpisteeseen.
Panosta siis laatuun, älä lankea näennäisesti helppoon tiehen!
Pointti bulkki-tekoälysisällön vaaranpaikoista tuli toivottavasti nyt esiiin. Massatuotannon sijaan kannattaa siis ehdottomasti panostaa laatuun – haluathan, että asiakaskin kokee sisältösi kiinnostavaksi ja uniikiksi? Vaikka tekoäly on hyödyllinen apuväline sisällöntuotannossa, laadukas ja eettinen hakukoneoptimointi vaatii aina sen rinnalle asiantuntijan työtä, jotta sisältö on arvokasta ja merkityksellistä sekä hakukoneille että ennen kaikkea oikeille ihmisille.
Tulosperusteinen hakukoneoptimointi – mitä siinä tulisi huomioida?
Tulosperusteinen hakukoneoptimointi tarkoittaa yleensä sitä, että palveluntarjoaja veloittaa maksun vasta, kun ennalta sovitut sijoitukset hakutuloksissa saavutetaan. Vaikka tämä saattaa aluksi vaikuttaa riskittömältä vaihtoehdolta, on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on lähes aina jatkuva kuukausikustannus, joka lähtee pyörimään, kun sovitut sijat on saavutettu.
Mikä tässä sitten on niin ongelmallista, kuulostaa ihan hyvältä, ajattelet ehkä? No, monikin asia:
1. Grey hat- ja Black hat ‑menetelmät.
Tällaisissa malleissa näkyvyyden kasvattaminen perustuu lähes poikkeuksetta menetelmiin, jotka eivät ole pitkäjänteisiä tai kestäviä – kuten ulkoisten linkkien ostamiseen ja sivustoverkostojen hyödyntämiseen linkkien lähteenä. Nämä ovat menetelmiä, jotka ovat vastoin Googlen ohjeistuksia, ja joita kutsutaan black hat- tai grey hat ‑taktiikoiksi.
Ennen Google rankaisi sivustoja pudottamalla näkyvyyttä, jos sai hähmäiset taktiikat selville, nykyään Google on oppinut yhä paremmaksi tunnistamaan ostetut linkit ja olemaan huomioimatta niitä sivuston hyväksi lainkaan.
Asiakas ei yleensä saa tietää, minkälaisilta sivustoilta linkit tulevat. Ne voivat usein olla liiketoimintaasi täysin liittymättömiä sivustoja, ja tällaiset linkit suurina määrinä eivät välttämättä ole se, mitä sivustollesi haluat – etenkin kun Google on hiljattain viestinyt, että sille merkitsevät ennen kaikkea relevantit, liikennettä tuovat linkit.
2. Kun päätät lopettaa palvelusta maksamisen, linkit poistetaan
Tämä voi johtaa näkyvyyden romahtamiseen takaisin lähtötilanteeseen – tai huonolla tuurilla tipahdat jopa lähtötilannetta heikompaan asemaan.
3. Saatat maksaa näkyvyydestä epärelevanteille tai nollaliikenteen avainsanoille
Tällaisessa palvelussa palveluntarjoaja yleensä tavoittelee näkyvyyttä tietyille avainsanoille ja raportoi niiden näkyvyyden kasvusta, johon veloitus sitten perustuu. Asiakkaan kannalta usein ongelmallista on kuitenkin se, että asiakas ei itse ymmärrä tai osaa arvioida, mitkä avainsanat olisivat hänelle itselleen ja hänen omalle yritystoiminnalleen ne kaikkein kannattavimmat.
Usein palveluun valitaan palveluntarjoajan toimesta avainsanoja, joiden kilpailutilanne on hyvin matala – jolloin tuloksia on näennäisesti suhteellisen helppo ja nopea saavuttaa (ja siten laskua päästään heti asiakkaalle lähettämään).
Liian usein olen nähnyt tilanteita, joissa asiakas maksaa kuukausihintaa sellaisten avainsanojen näkyvyydestä, joista asiakkaalle ei ole mitään konkreettista hyötyä. Joko avainsanat ovat hakuintentioltaan vääriä tai avainsanoja ei yksinkertaisesti vain haeta, tai hakuja tehdään äärimmäisen vähän kuukausitasolla.
Kaikki Googlen 1. sivun sijoitukset hakutuloksissa eivät siis ole samanarvoisia.
Laadukas ja kestävä SEO perustuu pitkäaikaiseen strategiaan, jossa saavutetut tulokset säilyvät, vaikka palvelusta luovuttaisiin. Siksi on tärkeää panostaa eettiseen hakukoneoptimointiin, joka rakentaa aitoa ja pysyvää näkyvyyttä, eikä pelkästään hetkellisiä sijoituksia.
“Edullinen SEO” – voiko 100 — 300 € / kk palvelu olla laadukas?
SEO ei ole tuote, vaan asiantuntijatyötä, joka vaatii aikaa, strategiaa ja jatkuvaa kehitystä.
Jos SEO-palvelun kuukausihinta on vain 100–300 € kuukaudessa, on todennäköistä, että se kattaa vain hyvin rajattuja ja kevyitä toimenpiteitä, kuten muutaman avainsanan lisäämisen tai pelkkien metatietojen optimoinnin.
Näin pienellä budjetilla kuukausittain toteutettu SEO ei useinkaan riitä tuomaan tuloksia.
Mikäli SEO-budjetti on hyvin rajallinen, voi kuukausipalvelun sijaan olla järkevämpää panostaa kertaluonteiseen SEO-projektiin, jotta perusasiat saataisiin alkuun kuntoon. Tällöin saat kerralla kattavammat toimenpiteet ja enemmän (ja nopeammin) vastinetta rahoillesi.
Myös tässä tapauksessa kannattaa kuitenkin vertailla eri palveluntarjoajien tarjouksia ja tarkistaa, mitä toimenpiteitä pakettiin sisältyy. On hyvä muistaa, että itse sivusto sekä sen rakenne ja sisällöt ovat suuressa roolissa tässä kohtaa, eli on tärkeää, että toimenpiteet kohdistuvat avainsanojen tutkimuksen lisäksi sivustolle tehtäviin toimenpiteisiin – esimerkiksi ulkoisten linkkien hankinnan sijaan.
(Sinulle on siis kannattavampaa, että esimerkiksi 2 tärkeintä verkkosivustosi sivua optimoidaan mahdollisimman hyvin sisällöiltään verrattuna siihen, että kaikkia sivuja ”vähän” optimoidaan.)
On hyvä myös huomioida, että jos sinulla on hiemankin laajempi sivusto tai alallasi on vähänkin enemmän kilpailua, tällöin muutaman sadan euron budjetti ei vielä riitä tuloksien saamiseksi, vaan konkreettista SEO-työtä tarvitaan enemmän.
“Osta optimoidut verkkosivut edullisesti” – voiko sellaista ollakaan?
Olet ehkä törmännyt tarjouksiin, missä voit hankkia yrityksellesi jo “valmiiksi optimoidun verkkosivuston”. Se saa helposti ajattelemaan, että selvä, sitten minun ei varmaan tarvitse ostaa arvokasta hakukoneoptimointia erikseen kun tässä on jo kaikki. Minun on ikävä kyllä kerrottava jälleen, että jos jokin hakukoneoptimoinnissa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, todennäköisesti asia on juuri niin.
Nimittäin monet edullisesti myytävät “SEO-optimoidut” verkkosivustot sisältävät vain peruslisäosan kuten Yoastin, mutta eivät oikeasti räätälöityä hakukoneoptimointia. Älä käsitä väärin – Yoast ja muut SEO-lisäosat ovat hyödyllisiä työkaluja sivuston kehittämisessä, mutta ne ovat työkaluja niille, jotka osaavat hakukoneoptimointia – ne eivät tee optimointia kenenkään puolesta.
Kun harkitset siis “optimoidun verkkosivuston” hankintaa, kannattaa aina kysyä, mitä hakukoneoptimointi tarkalleen sisältää. Pelkkä SEO-lisäosan asentaminen ei vielä tarkoita, että sivustosi on oikeasti optimoitu hakukonenäkyvyyttä varten. Lisäksi, uudelle verkkosivustolle on yleensä tehtävä optimointia ja seurantaa pitkäjänteisemmin tulosten saamiseksi – “kerralla optimoitu” uusi sivusto harvoin pärjää hakutuloksissa ilman mitään lisätoimenpiteitä.
HUOM. Hakukoneoptimoitu verkkosivusto rakennetaan avainsanatutkimukseen ja siihen pohjautuvaan suunnitelmaan perustuen. Jos olet siis ostamassa optimoidut sivut, kysy sisältyykö siihen avainsanatutkimus ja sen pohjalta suunniteltava sivustorakenne, ja optimoidut sisällöt. Jos vastaus on epämääräinen tai kielteinen, ei sivustoa voi helposti kutsua optimoiduksi.
Sivusto voi olla teknisesti hakukoneystävällinen ja teknisesti Googlelle helppo indeksoida, mutta se ei vielä ole hakukoneoptimoitu.
Nykypäivänä kaikkien tarjottavien sivustojen tulisi mielestäni olla hakukoneystävällisiä, eikä sitä pitäisi joutua edes erikseen korostamaan. Mutta valitettavasti markkinoilla tarjotaan myös sivustoja sekä verkkokauppoja, jotka ovat kaukana hakukoneystävällisyydestä, eli jos Google-näkyvyys on sinulle tärkeää, kannattaa minimissään varmistaa palveluntarjoajalta aina se, että sivusto on vähintäänkin teknisesti hakukoneystävällinen.
Hyvä SEO ei siis ole pelkästään asennettava lisäosa, vaan jatkuvaa kehittämistä ja strategista työtä. Jos verkkosivuston hintaan luvataan ’optimoitu’ kokonaisuus, pyydä aina tarkempi selvitys siitä, mitä optimointi käytännössä sisältää.
Mitä kokonaisvaltainen ja eettinen SEO maksaa?
Hakukoneoptimoinnin hinta määräytyy projektin laajuuden, toimialan kilpailun ja yrityksen tavoitteiden mukaan.
Suomessa kokonaisvaltaisen SEOn hinnat vaihtelevat vajaasta tuhannesta eurosta useisiin tuhansiin, riippuen työn ja sivuston laajuudesta sekä asiantuntijan kokemuksesta. Vaikka SEO voi tuntua suurelta investoinnilta, se on pitkäjänteisesti toteutettuna erittäin kustannustehokas tapa saavuttaa pysyvää näkyvyyttä ilman jatkuvia mainoskuluja.
Mikroyrityksen SEO alk. 500 — 900 € / kk
Tyypillisesti suunnattu mikroyrityksille tai aloitteleville yrityksille, jotka haluavat parantaa verkkonäkyvyyttään hallitusti ilman suurta markkinointibudjettia. Tällaisella kuukausibudjetilla SEOn painopiste on usein perusoptimoinnissa ja ensimmäisten konkreettisten tulosten saavuttamisessa.
Sopii hyvin mikroyrityksille, joiden kilpailu on paikallista tai kapealla markkinalla, jolloin kevyemmällä optimoinnilla voidaan saavuttaa hyviä tuloksia.
On tärkeä huomioida, että hakukoneoptimointi ei ole vain suurten yritysten peliä – päinvastoin! Varsinkin pienemmät yritykset voivat hyötyä todella isosti hyvin suunnitellusta SEO-strategiasta, ja saavuttaa hakukoneissa näkyvyyttä ilman, että mainontaan pitäisi sijoittaa jatkuvasti suuria summia.
Pieni, palveluiltaan ja verkkosivustoltaan suppea yritys voi hyvällä tuurilla löytää hyvän SEO-kumppanin alkaen 500€ kuukausiveloituksella, mutta on silti hyvä tiedostaa, että siihen hintaan ei mahdu kovin suuria toimenpiteitä per kuukausi.
Kannattaa aina pyytää useampia tarjouksia ja vertailla sisältöjä. Eettisesti SEOa tekevä pystyy kertomaan konkreettisesti, mitä toimenpiteitä olisi tärkeintä tehdä, missä järjestyksessä ja miksi.
Kasvuhakuiset yritykset alk. 1000 — 3000 € / kk
Tämä budjettiluokka on suunnattu yrityksille, jotka haluavat kasvattaa verkkonäkyvyyttään strategisesti ja panostaa hakukoneoptimointiin pitkäjänteisesti.
Kun yrityksen tavoitteena on vakiinnuttaa asemansa hakutuloksissa ja hankkia merkittävästi lisää orgaanista liikennettä, SEOn täytyy olla muutakin kuin perustason optimointia – sen tulee olla systemaattista ja strategista kehittämistä, kilpailija-analyysiin perustuvaa strategiaa ja jatkuvaa sisällöntuotantoa ja ‑optimointia.
Tässä hintaluokassa SEO-palvelu kattaa usein laajemmat toimenpiteet, syvällisen avainsanatutkimuksen ja sisältöstrategian suunnittelun. Yrityksen verkkosivustoa kehitetään paitsi hakukoneystävällisemmäksi, myös käyttäjäkokemukseltaan paremmaksi, sillä Googlen algoritmit suosivat hyvin suunniteltuja, informatiivisia ja käyttäjiä palvelevia sivustoja.
Tärkeä osa tämän tason SEOa on myös laadukas sisällöntuotanto, kuten hakukoneoptimoidut artikkelit, palvelusivut ja asiakasta palveleva blogisisältö, joka houkuttelee oikean kohdeyleisön verkkosivuille. Lisäksi tässä budjettiluokassa voidaan panostaa enemmän ulkoiseen SEOon, eli laadukkaiden ja luonnollisten backlinkkien hankintaan, mikä kasvattaa verkkosivuston auktoriteettia ja auttaa sen sijoittumista kilpailluilla avainsanoilla.
Tämä sopii yrityksille, jotka haluavat tehostaa myyntiään orgaanisella näkyvyydellä, erottua kilpailijoistaan ja rakentaa pitkän aikavälin kilpailuetua. Kasvuhakuinen SEO vaatii enemmän resursseja ja aikaa, mutta sen tuottamat tulokset ovat pysyvämpiä ja voivat tuoda yritykselle jatkuvaa asiakasvirtaa ilman mainontaan käytettäviä lisäkuluja.
Mitä enemmän resursseja SEOon käytetään – sitä suurempia tuloksia on mahdollista saavuttaa.
Mistä tunnistat hyvän SEO-kumppanin?
Jos palveluntarjoaja myy sinulle pelkkää “hakukoneoptimointia” ilman, että hän tarkentaa, mitä konkreettisia toimenpiteitä se sisältää, on syytä olla varuillaan.
Laadukas SEO ei ole epämääräinen palvelu, vaan joukko tarkasti suunniteltuja, selkeitä ja mitattavia toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa.
Laadukas hakukoneoptimoinnin palvelu ei lupaa pikavoittoja, vaan rakentaa yritykselle kestävää orgaanista näkyvyyttä.
Hakukoneoptimoinnin ostaja, muista siis tämä.
Hakukoneoptimointi on investointi, joka voi tuoda yrityksellesi valtavasti arvoa, kun se tehdään oikein. Laadukas SEO ei perustu pikavoittoihin. Eettisesti rakennettu SEO-työ ei myöskään katoa, kun yhteistyö päättyy – sen vaikutukset ovat pitkäkestoisia, koska ne perustuvat kestävään strategiaan, laadukkaaseen sisältöön ja teknisesti hyvin optimoituun sivustoon.
Laadukas hakukoneoptimointi on sidottu yrityksesi tavoitteisiin, se on mitattavaa, ja sen tehokkuutta voidaan arvioida monin eri tavoin. Mittaamisen ja raportoinnin tulee olla selkeää, läpinäkyvää ja liiketoiminnan tavoitteisiin sidottua.
Markkinoilla on tänä päivänä tarjolla myös keinoja, jotka eivät ole kokonaisvaltaista ja eettistä hakukoneoptimointia, joka pitkällä tähtäimellä vahvistaa brändiäsi ja asiakkaidesi luottamusta sinuun. Jos törmäät johonkin artikkelissa kuvailtuihin taktiikoihin, on ihan ok että hälytyskellot pärähtävät päässä soimaan. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä se on juuri niin.
On hyvä ymmärtää ostajana myös hakukoneoptimoinnin hinnoittelua, jotta osaa arvioida kyseisen tarjouksen arvoa ja sopivuutta omalle yritykselle. Kannattaa pyytää useampia tarjouksia, jotta löydät yrityksesi budjetille, tavoitteille ja arvoille sopivimman SEO-kumppanin!
Hyvä SEO-kumppani nivoo optimoinnin tavoitteet osaksi yrityksesi tavoitteita, keskittyy kokonaisvaltaiseen optimointiin ja kertoo läpinäkyvästi, mitä sivustolla tehdään, ja miksi.
Jos sinulla on näistä teemoista kysyttävää tai haluat tietää, mitä Meion optimointipaketit sisältävät ja millaista lisäarvoa ne voisivat yrityksellesi tuoda, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä niin jutellaan lisää!