Suurin osa asiakkaiden ostopoluista alkaa nykypäivänä hakukoneista, ja Google on edelleen kiistatta suosituin vaihtoehto. Jos yrityksesi verkkosivustosi ei näy hakutulosten kärjessä, potentiaaliset asiakkaat löytävät sieltä kilpailijasi.
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?
Googlessa orgaaniset (eli ilmaiset) hakutulokset herättävät käyttäjissä huomattavasti enemmän luottamusta kuin maksetut mainokset. Tutkimusten mukaan jopa 90 % käyttäjistä ohittaa suoraan mainokset ja skrollaa heti orgaanisiin hakutuloksiin.
Orgaanisissa hakutuloksissa ensimmäiset viisi hakutulosta keräävät yli 80 % kaikista klikkauksista.
Ilman vahvaa näkyvyyttä verkossa menetät jatkuvasti asiakkaita kilpailijoillesi, vaikka tarjoamasi tuotteet tai palvelut olisivat huippuluokkaa.
SEO tuo laaja-alaisia hyötyjä yrityksellesi
Hakukoneoptimointi muodostuu sadoista eri toimenpiteistä, jotka kaikki vaikuttavat siihen, kuinka hyvin Google ja muut hakukoneet ymmärtävät ja arvostavat sivustoasi. Mitä paremmin sivustosi on optimoitu, sitä korkeammalle se sijoittuu Googlen orgaanisissa, eli maksuttomissa hakutuloksissa – ja samalla myös maksettu mainonta toimii tehokkaammin ja kustannustehokkaammin.
Tämä SEO-opas tarjoaa käytännönläheisiä hakukoneoptimoinnin vinkkejä, joiden avulla voit kehittää verkkosivustoasi ja saavuttaa parempia sijoituksia Googlessa.
Hakukoneoptimoinnin opas – 10 tärkeintä SEO-vinkkiä
Tee perusteellinen avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus on yksi hakukoneoptimoinnin tärkeimmistä osa-alueista.
Avainsanatutkimus on prosessi, jossa etsitään ja analysoidaan hakusanoja ja ‑lausekkeita, joita ihmiset käyttävät Google-hakuja tehdessään. Alkuun on siis tärkeää selvittää, mitä termejä ja hakulausekkeita asiakkaasi Googlessa oikeasti käyttävät, kun he etsivät tarjoamaasi.
Oikein tehty avainsanatutkimus auttaa kohdentamaan verkkosivusi sisällön tehokkaasti ja parantamaan sen hakukonenäkyvyyttä, jolloin tavoitat enemmän oikeanlaisia kävijöitä – eli potentiaalisia asiakkaita.
Avainsanatutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, mitkä hakusanat ovat potentiaalisia asiakkaitasi kiinnostavia ja relevantteja, ja joilla he todennäköisimmin löytävät juuri sinun yrityksesi verkkosivut.
Jos et ole aiemmin tehnyt avainsanatutkimusta, suosittelen lämpimästi tutustumaan tekemääni oppaaseen aiheesta: Opas avainsanatutkimuksen toteuttamiseen.
Valitse yrityksellesi kannattavimmat avainsanat
Avainsanat ovat hakukoneoptimoinnin ytimessä – ne määrittävät, millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaasi löytävät verkkosivustosi.
Oikeiden avainsanojen valinta ei ole vain sattumanvaraista hakusanojen listaamista, vaan strateginen prosessi, joka vaikuttaa suoraan hakukonenäkyvyyteesi, verkkosivuliikenteeseesi ja lopulta myös liiketoimintasi menestykseen.
Valitsemalla yrityksellesi strategisesti ne kaikkein tärkeimmät avainsanat varmistat, että verkkosivustosi löytyy juuri oikeille käyttäjille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita palveluistasi tai tuotteistasi.
Kaikki avainsanat eivät ole yhtä hyödyllisiä tai arvokkaita – osa voi tuoda liikennettä, mutta ei asiakkaita, kun taas jotkut yleiset avainsanat voivat olla niin kilpailtuja, että näkyvyydestä ei ole edes järkevää lähteä kilpailemaan. Joillain avainsanoilla voi olla helppo sijoittua nopeasti Googlen kärkeen, mutta Googlen 1. sijoituksestakaan ei ole sinulle hyötyä, jos kyseistä avainsanaa ei vain yksinkertaisesti kukaan koskaan hae.
Siksi avainsanojen valinnassa on tärkeää huomioida kolme keskeistä tekijää:
Hakumäärä (Search Volume): Kuinka monta kertaa avainsanaa haetaan kuukaudessa? Haetaanko sitä ylipäätänsä?
Kilpailutaso (Keyword Difficulty): Kuinka vaikeaa on päästä Googlen kärkituloksiin kyseisellä avainsanalla? Minkälaisia sivustoja hakutuloksissa on sinua vastassa?
Hakuintentio (Search Intent): Onko hakija etsimässä tietoa, vertailemassa vaihtoehtoja vai valmiina ostamaan? Minkälaista sisältöä hakija todennäköisesti odottaa löytävänsä?
Kannattaa myös pohtia aina kysymystä:
Tuoko avainsana kävijöitä, jotka voisivat olla potentiaalisia asiakkaita?
Parhaat avainsanat ovat niitä, joilla on tarpeeksi korkea hakupotentiaali, mutta jotka eivät ole liian kilpailtuja. Hyvä avainsana vastaa asiakkaidesi hakuaikomukseen (search intent) ja auttaa ohjaamaan oikeanlaista liikennettä verkkosivullesi.
Avainsanat valittuna — hyödynnä avainsanoja sivustollasi strategisesti oikein
Jokaisella yksittäisellä sivulla tulisi keskittyä vain yhteen selkeään aiheeseen – eli yhteen pääavainsanaan sekä siihen liittyviin toissijaisiin avainsanoihin. Älä yritä liikaa optimoida sisältöä avainsanoilla, vaan keskity ensisijaisesti tarjoamaan arvoa ja hyötyä käyttäjille.
Tämä tekee sivuston sisällöstä kohdennetumpaa ja parantaa sen hakukonenäkyvyyttä. Kun jokainen sivu keskittyy vastaamaan tarkasti vain tiettyyn kysymykseen, tarpeeseen tai aiheeseen, hakukoneet voivat helpommin tunnistaa sen hakuintention, mikä lisää mahdollisuuksia sijoittua korkeammalle hakutuloksissa.
Avainsanoja kannattaa käyttää siis maltilla, mutta on tärkeää, että avainsanat löytyvät aina strategisesti tärkeimmistä paikoista, kuten:
- Pääavainsanan tulisi löytyä sivun pääotsikosta (H1)
- Pääavainsana olisi hyvä sisällyttää url-osoitteeseen
- Pääavainsanan sekä toissijaisten avainsanojen tulisi löytyä sivun alaotsikoista (H2, H3)
- Lisäksi pääavainsana kannattaa lisätä sivun metatietoihin (varsinkin meta titleen, joka on se otsikko, joka näkyy Googlen hakutuloksissa)
Täältä löydät tärkeimmät vinkit sekä muistilistan avainsanojen strategiseen ja oikeanlaiseen käyttöön: SEO-tekstin kulmakivet
Panosta laadukkaaseen ja hakukoneystävälliseen sisältöön
Google ja muut hakukoneet pyrkivät tarjoamaan käyttäjilleen parasta mahdollista sisältöä, joka vastaa heidän hakuihinsa ja tarpeisiinsa. Tämä tarkoittaa, että verkkosivustosi sisältö ei saa olla vain hakukoneille optimoitua, vaan sen on palveltava kävijöitäsi – tarjottava heille arvokasta, informatiivista ja helposti luettavaa tietoa.
Hakukoneet arvioivat verkkosivujen sisältöä monien eri tekijöiden perusteella, kuten:
Relevanssi – Sisällön on vastattava käyttäjän hakua mahdollisimman tarkasti ja oltava hyödyllistä.
Laadukkuus – Google suosii kattavia ja asiantuntevia sisältöjä, jotka käsittelevät aihetta syvällisesti.
Uniikkius – Kopioitu tai geneerinen sisältö ei nosta sijoituksia hakutuloksissa.
Käyttäjäkokemus – Helppolukuinen, hyvin jäsennelty ja visuaalisesti miellyttävä sisältö saa kävijät viettämään enemmän aikaa sivustollasi.
Kun kirjoitat relevanttia, käyttäjälähtöistä ja hyvin optimoitua sisältöä, parannat verkkosivustosi sijoituksia hakutuloksissa, houkuttelet enemmän kävijöitä ja vahvistat brändisi asiantuntijuutta.
Google sekä käyttäjät arvostavat monipuolista ja selkeää sisältöä, eli hyödynnä otsikoita, kuvia, videoita ja infograafeja. Sisällön tulee olla visuaalisesti monipuolinen, informatiivinen ja helposti kulutettava.
Kirjoita jokaiselle sivulle uniikit metatiedot
Metatiedot = Meta Title eli otsikko ja Meta Description eli kuvaus.
Metatiedot näkyvät hakukoneen hakutuloksissa käyttäjälle sivun otsikkona ja lyhyenä kuvauksena. Metatiedot ovat ensimmäinen asia jonka kävijä näkee Googlessa. Metatietojen tehtävä on kertoa ytimekkäästi jokaisen yksittäisen sivun sisällöstä.
Sivun title on hakukoneoptimoinnissa yksi tärkeimmistä yksittäisistä elementeistä, sillä se kertoo sekä käyttäjälle että hakukoneelle, mistä sivullasi on kyse.
Metatietojen on tärkeää olla informatiivisia, houkuttelevia, selkeitä ja sisältää keskeiset avainsanat (varsinkin jokaisen sivun pääavainsana). Kuvaukseen on hyvä lisätä myös CTA-kehote mukaan, joka houkuttelee hakukoneen käyttäjän klikkaamaan linkkiä. Muista myös kiinnittää huomioita metatietojen pituuksiin.
Tilaa on vain vähän, mutta teksteihin kannattaa panostaa — tämä on paikkasi erottautua muista hakutuloksista!
Huolehdi sivuston teknisestä toimivuudesta
Tekninen hakukoneoptimointi varmistaa, että verkkosivustosi on rakenteellisesti ja teknisesti kunnossa niin käyttäjiä kuin hakukoneitakin varten. Ilman toimivaa ja nopeaa verkkosivustoa hakukoneet eivät voi indeksoida ja sijoittaa sivuasi tehokkaasti hakutuloksissa, vaikka sisältö olisi kuinka hyvää.
Tekninen SEO kattaa useita tärkeitä osa-alueita, kuten sivuston nopeuden, mobiiliystävällisyyden, sivustokartan ja turvallisuuden. Hyvin optimoitu sivusto ei ainoastaan paranna hakukonesijoituksia, vaan myös parantaa käyttäjäkokemusta ja konversioita.
1. Sivuston nopeus
Google arvostaa nopeita verkkosivustoja, sillä hidas latausaika johtaa huonoon käyttäjäkokemukseen ja korkeaan välittömien poistumisten määrään. PageSpeed Insights ‑työkalu auttaa mittaamaan sivustosi latausnopeuden ja antaa parannusehdotuksia.
Muista varsinkin optimoida kaikki sivustollasi olevat kuvat, suuret kuvatiedostot hidastavat sivuasi turhaan. Lisäksi hyvän välimuistilisäosan hyödyntäminen kannattaa, se auttaa parantamaan sivusi latausaikoja.
2. Mobiiliystävällisyys – Googlen “Mobile-First” ‑indeksointi
Google käyttää Mobile-First-indeksointia, mikä tarkoittaa, että sivustosi mobiiliversiolla on suurempi painoarvo hakutuloksissa kuin tietokoneversiolla. Jos sivusto ei ole mobiiliystävällinen, se kärsii hakukonesijoituksissa.
Varmista siis, että verkkosivusto skaalautuu hyvin kaikille eri näytöille (responsiivinen design). Käytä suuria, helposti napautettavia painikkeita ja selkeitä fontteja. Pyri välttämään liian raskaita elementtejä sekä animaatioita.
3. Sivustokartta (XML Sitemap) ja robots.txt
XML-sivustokartta auttaa hakukoneita indeksoimaan sivustosi tehokkaasti. Sen avulla Google löytää kaikki tärkeät sivusi ja osaa myös priorisoida ne oikein.
Varmista myös, että robots.txt-tiedosto ei estä tärkeitä sivuja indeksoitumasta. (Usein esimerkiksi sivuston rakennusvaiheessa sivustolle lisätään hakukoneita varten tagit, jotka estävät hakukoneita indeksoimasta sivuja. Jos nämä tagit unohdetaan poistaa sivuston valmistumisen ja julkaisun jälkeen, ei uusi sivusto löydy Googlesta lainkaan.)
4. SSL-sertifikaatti ja tietoturva
SSL-sertifikaatin käyttö verkkosivustolla on tärkeää, jotta käyttäjien tiedonsiirto sivuston ja selaimen välillä on salattua ja turvallista. Tämä on myös Googlen julkisesti ilmoittama ranking factor, eli turvallisuuden lisäksi se vaikuttaa suoraan sijoituksiin hakukoneissa.
5. Canonical-tunnisteet
Käytä canonical-tunnisteita, jos sivustollasi on useita samankaltaisia sivuja.
Ilman canonical-tunnistetta nämä samankaltaiset sivut voivat alkaa kilpailla keskenään näkyvyydestä, jolloin mikään niistä ei sijoitu hyvin hakutuloksissa. Käyttämällä canonical-tunnisteita ohjaat hakukoneet oikealle sivulle, mikä vahvistaa sen hakukonearvoa ja parantaa näkyvyyttä.
Eli Canonical-tunnisteet auttavat hakukoneita tunnistamaan ensisijaisen version, näistä samankaltaisista sivuista.
Lue lisää teknisestä hakukoneoptimoinnista.
Hyödynnä sisäisiä ja ulkoisia linkityksiä
Yritä luoda mahdollisimman selkeä ja hierarkinen rakenne sivustollesi.
Selkeä rakenne ja sisäiset linkit auttavat hakukoneita hahmottamaan paremmin sivustosi sisällön ja aihealueet, mikä parantaa sen sijoituksia hakutuloksissa. Sisäiset linkit auttavat myös käyttäjiä löytämään lisää aiheeseen liittyvää sisältöä ja pidentää heidän viipymisaikaansa sivustolla.
Ulkoiset linkit eli sivustollesi tulevat linkit muilta verkkosivustoilta (backlinkit) toimivat “suosituksina”, jotka kertovat hakukoneille, että sivustosi on arvokas ja luotettava tietolähde.
Mitä enemmän laadukkaita linkkejä sivustollesi johtaa, sitä luotettavammaksi Google sivustosi arvioi. (Vältä heikkolaatuisia ja keinotekoisia linkkejä.)
Hyvin suunniteltu sisäinen linkitys parantaa sivustosi rakennetta ja navigointia, kun taas laadukkaat ulkoiset linkit kasvattavat sivustosi auktoriteettia ja näkyvyyttä hakutuloksissa.
Hyödynnä yritysblogia – Luo arvoa ja kasvata hakukonenäkyvyyttäsi
Monet yrittäjät aliarvioivat blogin merkityksen ja näkevät sen vain paikkana jakaa yrityksen kuulumisia tai satunnaisia tiedotteita. Todellisuudessa yritysblogi voi olla yksi tehokkaimmista ja tärkeimmistä keinoistasi houkutella asiakkaita, parantaa hakukonenäkyvyyttä ja vahvistaa yrityksen asiantuntijuutta.
Blogi tarjoaa loistavan alustan hakukoneystävällisen sisällön tuottamiseen. Hakukoneet suosivat sivustoja, jotka tarjoavat jatkuvasti tuoretta ja relevanttia sisältöä. Blogikirjoitukset mahdollistavat monipuolisen avainsanojen käytön (myös termeille, jotka eivät sovellu suoraan pääsivuille), erityisesti pitkän hännän avainsanojen (long-tail keywords), joita asiakkaasi voivat käyttää etsiessään vastauksia kysymyksiinsä.
Jokainen uusi artikkeli luo uuden indeksoitavan sivun, mikä kasvattaa verkkosivuston löydettävyyttä.
Blogisisältö voi vastata asiakkaiden ongelmiin, tarjota konkreettisia vinkkejä ja ohjata heitä kohti ostopäätöstä ilman aggressiivista myyntipuhetta.
Oikein ja strategisesti hyödynnettynä yritysblogi on siis paljon paljon enemmän kuin pelkkä viestintäkanava – se on tehokas SEO-työkalu, asiantuntijaprofiilin rakentaja ja asiakkaiden ostopolun tukija.
Hyödynnä paikallista hakukoneoptimointia
Paikallinen hakukoneoptimointi (local SEO) on erityisen tärkeää yrityksille, jotka haluavat tavoittaa asiakkaita tietyllä alueella. Google suosii hakutuloksissa lähellä käyttäjää sijaitsevia yrityksiä, joten paikallisen SEOn avulla voit varmistaa, että yrityksesi löytyy silloin, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät palveluitasi.
Hyödynnä paikallisia avainsanoja ja muista optimoida Googlen yritysprofiili
Googlen yritysprofiili (Business profile) on yksi tärkeimmistä paikallisen SEOn työkaluista. Sen avulla yrityksesi voi näkyä Googlen hakutuloksissa ja Google Mapsissa.
Varmista, että yrityksen nimi, osoite ja puhelinnumero (NAP-tiedot) ovat oikein ja täsmäävät kaikkialla verkossa. Google Business ‑profiiliin voi nykypäivänä lisätä paljon tietoa, ja tiedot kannattaakin täyttää mahdollisimman laajasti (kunhan tiedot muistaa pitää aina ajantasalla), muista huomioida myös tärkeimmät avainsanasi profiilin sisällöissä.
Myös hyviä arvosteluja kannattaa kerätä!
Seuraa ja analysoi SEO-tuloksia – optimoi jatkuvasti
SEO ei ole vain “aseta ja unohda” ‑strategia – sen tehokkuus perustuu jatkuvaan analysointiin ja kehittämiseen. Hyödyntämällä eri työkaluja voit mitata tuloksiasi, tunnistaa parannuskohteita ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.
Tärkeimmät SEO-seurantatyökalut:
Google Analytics – Analyticsin avulla voit seurata sitä, mitä sivustosi sisällä tapahtuu. Voit seurata esimerkiksi verkkosivustosi liikennemääriä, kävijöiden käyttäytymistä ja konversioita. Jos et ole vielä lisännyt analytics tiliä sivustollesi, löydät täältä hyvät ohjeet aiheeseen.
Google Search Console – GSC:n avulla voit seurata sitä, mitä Googlen hakutuloksien puolella tapahtuu, ennen kuin kävijä klikkaa sivustosi sisälle. Voit esimerkiksi tarkkailla, millä avainsanoilla sivustosi löytyy Googlesta ja millä avainsanoilla sivustollesi saapuu eniten liikennettä. Search Consolen avulla saat myös helposti selville, jos sivustollasi on esimerkiksi indeksointiongelmia.
Semrush – Kun haluat viedä optimoinnin askeleen pidemmälle, suosittelen hyödyntämään SEO-työkalua kuten Semrushia. Semrushista löytyy myös ilmainen versio, joskin se on rajattu toiminnallisuuksiltaan. SEO-työkalun avulla voit muun muassa seurata omia avainsanasijoituksiasi, analysoida backlinkkejä ja tutkia kilpailijoidesi avainsanoja sekä strategioita.
Ilman tarkkaa seurantaa et voi tietää, mitkä SEO-toimenpiteet tuottavat tuloksia ja missä on vielä parantamisen varaa.
Kustannustehokkaan markkinoinnin ja kasvun salaisuus: SEO aina ensin – maksetusta mainonnasta lisätehoa
Kustannustehokkaan digimarkkinoinnin ydin on vahva perusta – hyvin löytyvä, myyvä ja laadukas verkkosivusto. Jos verkkosivustosi on uudistuksen tarpeessa tai kaipaat apua verkkosivuston kehittämisessä, täältä löydät lisätietoja!
Lisätietoa hakukoneoptimoinnin palveluistani sekä hinnoista — löydät tiedot täältä.
Jos kaipaat mitä tahansa apua – laita mulle viestiä, selvitetään voisinko auttaa!