Hakuintention ymmärtäminen on yksi keskeisimmistä asioista tehokkaassa hakukoneoptimoinnissa sekä digimarkkinoinnissa. Se auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi sisältö vastaa käyttäjän odotuksiin ja tarpeisiin, mikä parantaa sekä hakukonesijoituksia että käyttäjäkokemusta.

Hakuintentio eli haun syy

Hakuin­ten­tio eli haun taka­na ole­va syy – mitä haku­ko­neen käyt­tä­jä on toden­nä­köi­ses­ti etsi­mäs­sä, kun hän kir­joit­taa tie­tyn haku­lausek­keen haku­ko­nee­seen? Min­kä­lais­ta tie­toa hän toi­voo löy­tä­vän­sä?

Onko hakuin­ten­tio infor­ma­tii­vi­nen, kau­pal­li­nen vai jotain muu­ta? 

Entä mis­tä ja miten voin sel­vit­tää avain­sa­nan hakuin­ten­tion?

Miksi hakuintention ymmärtäminen on tärkeää?

Haku­ko­nei­den, kuten Googlen, tavoit­tee­na on tar­jo­ta käyt­tä­jil­leen par­hai­ta mah­dol­li­sia haku­tu­lok­sia. Tämä tar­koit­taa sitä, että Google pyr­kii ymmär­tä­mään käyt­tä­jän hakuai­keen ja tar­joa­maan tulok­sia, jot­ka par­hai­ten vas­taa­vat tätä aiet­ta.

Jos sivus­to­si sisäl­tö vas­taa tar­kas­ti käyt­tä­jän hakuin­ten­tioon, se on toden­nä­köi­sem­min kor­keal­la haku­tu­lok­sis­sa — mikä tar­koit­taa parem­paa näky­vyyt­tä ja enem­män lii­ken­net­tä sivus­tol­le­si.

Lisäk­si, kun sivus­to­si sisäl­tö vas­taa käyt­tä­jän haku­tar­pee­seen, löy­tää käyt­tä­jä etsi­män­sä tie­don hel­pom­min ja nopeam­min. Tämä taas paran­taa käyt­tä­jä­ko­ke­mus­ta ja lisää toden­nä­köi­syyt­tä, että käyt­tä­jä suo­rit­taa halu­tun toi­min­non, kuten ostok­sen tai yhtey­den­o­ton.

Hakuintention eri tyypit

Ylei­sim­piä hakuin­ten­tioi­ta ovat:

  • Navi­goin­nil­li­nen — navi­goin­ti­ha­kuin­ten­tio tar­koit­taa, että käyt­tä­jä etsii tiet­tyä verk­ko­si­vus­toa tai sivua 
  • Infor­ma­tii­vi­nen — infor­ma­tii­vi­nen hakuin­ten­tio tar­koit­taa, että käyt­tä­jä etsii tie­toa jos­ta­kin aihees­ta tai rat­kai­sua johon­kin aihee­seen
  • Ver­tai­le­va — tai tut­ki­mus­ha­kuin­ten­tio tar­koit­taa, että käyt­tä­jä etsii tie­toa osto­pää­tök­sen tuek­si, hän ver­tai­lee tiet­ty­jä tuot­tei­ta tai pal­ve­lui­ta ja on mel­kein val­mis osta­maan
  • Kau­pal­li­nen haku — kau­pal­li­nen hakuin­ten­tio tar­koit­taa, että käyt­tä­jä halu­aa suo­rit­taa tie­tyn toi­men­pi­teen, kuten ostaa tuot­teen tai tila­ta pal­ve­lun

Esi­mer­kik­si haut eli avain­sa­nat kuten “ilta­sa­no­mat”, “Face­book” tai “Meio yhteys­tie­dot” ovat navi­goin­nil­li­sia haku­ja. Haki­jal­la on val­miik­si jo mie­les­sä tiet­ty sivu, jol­le hän halu­aa pää­tyä.

Haut, kuten “mitä on haku­ko­neop­ti­moin­ti” tai “miten kas­vat­taa tomaat­te­ja” ovat sel­keäs­ti infor­ma­tii­vi­sia haku­ja, eli haki­ja halu­aa löy­tää lisää tie­toa tie­tys­tä aihees­ta.

Ver­tai­le­via haku­ja voi­si olla esi­mer­kik­si “par­haat hotel­lit Parii­sis­sa” tai “par­haat juok­su­ken­gät”.

Ja kau­pal­li­sia haku­ja voi­si olla esi­mer­kik­si “koi­ra­hoi­to­la Hel­sin­ki” tai “haku­ko­neop­ti­moin­ti hin­ta”.

Miten tunnistaa avainsanan hakuintentio?

Ehkä jopa kaik­kein paras paik­ka hakuin­ten­tion sel­vit­tä­mi­seen on itse Google.

Kir­joi­ta Google-hakuun se avain­sa­na, jota tut­kit ja kat­so, mil­lais­ta sisäl­töä haku sinul­le tar­jo­aa — tar­kas­te­le var­sin­kin ensim­mäi­siä haku­tu­lok­sia (sijo­ja 1–4).

Tulee­ko haku­tu­lok­siin ensim­mäi­sek­si tuo­te- tai pal­ve­lusi­vu­ja? Vai blo­giar­tik­ke­lei­ta, oppai­ta ja vink­ke­jä?

Tämä on sitä sisäl­töä, joka kiin­nos­taa tätä haku­ter­miä käyt­tä­viä ihmi­siä. 

Ensim­mäi­se­nä haku­tu­lok­siin lis­tau­tu­vien yri­tys­ten sivui­hin kan­nat­taa tutus­tua ja kat­soa, että miten pal­jon ja min­kä­lais­ta sisäl­töä he sivul­laan tar­joa­vat. Kopioi­da ei tie­tys­ti­kään kan­na­ta, mut­ta kil­pai­li­joi­den sivuil­ta voit saa­da sisäl­löis­tä pal­jon hyviä ideoi­ta — jois­ta voit ideoi­da vie­lä parem­paa sisäl­töä omal­le sivus­tol­le­si.

Jos haluat ran­ka­ta kysei­sel­lä avain­sa­nal­la haku­tu­lok­sien kär­keen, tulee sinun tar­jo­ta vie­lä osu­vam­paa, parem­paa ja/tai kiin­nos­ta­vam­paa sisäl­töä.

Useampi hakuintentio samalla avainsanalla

Hakuin­ten­tion sel­vi­tys voi olla jois­sain tapauk­sis­sa help­poa ja sel­ke­ää, mut­ta aina se ei ole ihan niin yksin­ker­tais­ta.

Jos­kus avain­sa­noil­la voi olla useam­pi­kin haku­tar­koi­tus.

Esi­mer­kik­si avain­sa­na “Google-mai­non­ta” — kun kat­soo haku­tu­lok­sia, tulee haku­tu­lok­siin sekä blo­giar­tik­ke­lei­ta että pal­ve­lusi­vu­ja. Eli haku­tu­lok­sis­sa tar­jo­taan ohjei­ta ja oppai­ta Google-mai­non­nan itse teke­mi­seen, mut­ta lisäk­si haku­tu­lok­siin nousee myös yri­tys­ten pal­ve­lu- ja myyn­ti­si­vu­ja, joil­la tar­jo­taan Google-mai­non­nan pal­ve­lui­ta.

Täs­sä vain yksi esi­merk­ki sii­tä, että hakuin­ten­tion mää­ri­tys ei aina ole ihan niin yksin­ker­tais­ta ja help­poa. Opti­moi­mal­la sivus­to­si sisäl­tö­jä ja tes­taa­mal­la löy­dät var­mas­ti par­haim­mat rat­kai­sut, han­ka­liin­kin tilan­tei­siin.

Hakuintention hyödyntäminen sivuston sisällöissä

Kun opti­moit sivus­to­si sisäl­löt vas­taa­maan käyt­tä­jien hakuin­ten­tioon, voit mer­kit­tä­väs­ti paran­taa sivus­to­si haku­ko­ne­si­joi­tuk­sia ja käyt­tä­jä­ko­ke­mus­ta.

Esi­mer­kik­si infor­ma­tii­vi­sia haku­ja var­ten kan­nat­taa luo­da yksi­tyis­koh­tai­sia oppai­ta ja artik­ke­lei­ta blo­gin puo­lel­le, kun taas kau­pal­lis­ten avain­sa­no­jen koh­dal­la kan­nat­taa kes­kit­tyä sel­kei­siin tuo­te­si­vui­hin ja osto­pro­ses­sin suju­vuu­teen.

Hyvä sisäl­tö­stra­te­gia ottaa huo­mioon eri hakuin­ten­tiot — näin voit var­mis­taa, että sivus­tol­ta­si löy­tyy sisäl­töä eri koh­de­ryh­mil­le sekä osto­po­lun kaik­kiin eri­vai­hei­siin.

Mitä tapahtuu jos hakuintentio ei vastaa sivulle valittuun avainsanaan?

Google pyr­kii tar­joa­maan aina mah­dol­li­sim­man rele­vant­tia sisäl­töä käyt­tä­jil­leen — jos hakuin­ten­tio ei vas­taa sivun sisäl­töön, sil­loin sivua on erit­täin han­ka­la saa­da sijoit­tu­maan haku­tu­lok­siin — sii­tä­kin huo­li­mat­ta, että sivu oli­si todel­la hyvin muu­ten opti­moi­tu juu­ri sil­le tie­tyl­le avain­sa­nal­le.

Lisäk­si vää­rin vali­tut avain­sa­nat saat­ta­vat hou­ku­tel­la vää­rän­lais­ta lii­ken­net­tä sivus­tol­le — tämä taas joh­taa käyt­tä­jien nope­aan pois­tu­mi­seen sivus­tol­ta ja huo­noon kon­ver­sio­pro­sent­tiin. (Nämä ovat Googlel­le hyvin nega­tii­vi­sia sig­naa­le­ja, ja ne voi­vat hei­ken­tää koko sivus­to­si näky­vyyt­tä.)

Esi­mer­kik­si avain­sa­na “täy­te­kak­ku” viit­taa sel­väs­ti infor­ma­tii­vi­seen hakuin­ten­tioon. Haki­ja halu­aa löy­tää täy­te­ka­kun ohjei­ta ja ideoi­ta sen toteut­ta­mi­seen. Täs­tä syys­tä kak­ku­ja myy­vän yri­tyk­sen ei kan­na­ta opti­moi­da pal­ve­lusi­vu­aan (jos­sa esi­tel­lään myyn­nis­sä ole­via val­mii­ta kak­ku­ja) avain­sa­nal­le “täy­te­kak­ku”. Parem­pi vaih­toeh­to oli­si vali­ta kau­pal­li­sem­pi avain­sa­na, kuten “täy­te­kak­ku Hel­sin­ki” tai “täy­te­kak­ku hin­ta”.

Jos kak­ku­ja myy­vä yri­tys haluai­si kas­vat­taa brän­din­sä näky­vyyt­tä ja menes­tyä haku­tu­lok­sis­sa myös avain­sa­nal­la “täy­te­kak­ku”, hei­dän kan­nat­tai­si kir­joit­taa blo­giin artik­ke­li, joka on koh­den­net­tu juu­ri täl­le kysei­sel­le avain­sa­nal­le ja sen hakuin­ten­tiol­le. Artik­ke­lis­sa voi­si siis olla esi­mer­kik­si eri­tyi­sen her­kul­li­sen tai muul­la taval­la unii­kin täy­te­ka­kun ohje. Näin yri­tys voi­si hou­ku­tel­la sivus­tol­leen lii­ken­net­tä, joka on kiin­nos­tu­nut täy­te­kak­ku­jen val­mis­tuk­ses­ta — samal­la kas­vat­taen näky­vyyt­tään sekä brän­din tun­net­tuut­ta.

Hakuintention merkitys tulevaisuudessa?

Haku­ko­neet kehit­ty­vät jat­ku­vas­ti parem­mik­si hakuin­ten­tion tun­nis­ta­mi­ses­sa. Google käyt­tää esi­mer­kik­si kehit­ty­nei­tä algo­rit­me­ja ja teko­ä­lyä ymmär­tääk­seen parem­min käyt­tä­jien tar­koi­tuk­sia ja tar­jo­tak­seen entis­tä tar­kem­pia haku­tu­lok­sia.

Hakuin­ten­tion ymmär­tä­mi­nen ja hyö­dyn­tä­mi­nen on kes­kei­nen osa menes­ty­vää SEO-stra­te­gi­aa. Kun tie­dät, mitä käyt­tä­jät etsi­vät ja mik­si, voit luo­da sisäl­töä, joka vas­taa juu­ri hei­dän odo­tuk­siin­sa ja tar­pei­siin­sa.

Tätä tie­toa ja ymmär­rys­tä hyö­dyn­tä­mäl­lä, sinul­la on mah­dol­li­suus kas­vat­taa orgaa­nis­ta näky­vyyt­tä haku­ko­neis­sa.