Hakuintention ymmärtäminen on yksi keskeisimmistä asioista tehokkaassa hakukoneoptimoinnissa sekä digimarkkinoinnissa. Se auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi sisältö vastaa käyttäjän odotuksiin ja tarpeisiin, mikä parantaa sekä hakukonesijoituksia että käyttäjäkokemusta.
Hakuintentio eli haun syy
Hakuintentio eli haun takana oleva syy – mitä hakukoneen käyttäjä on todennäköisesti etsimässä, kun hän kirjoittaa tietyn hakulausekkeen hakukoneeseen? Minkälaista tietoa hän toivoo löytävänsä?
Onko hakuintentio informatiivinen, kaupallinen vai jotain muuta?
Entä mistä ja miten voin selvittää avainsanan hakuintention?
Miksi hakuintention ymmärtäminen on tärkeää?
Hakukoneiden, kuten Googlen, tavoitteena on tarjota käyttäjilleen parhaita mahdollisia hakutuloksia. Tämä tarkoittaa sitä, että Google pyrkii ymmärtämään käyttäjän hakuaikeen ja tarjoamaan tuloksia, jotka parhaiten vastaavat tätä aietta.
Jos sivustosi sisältö vastaa tarkasti käyttäjän hakuintentioon, se on todennäköisemmin korkealla hakutuloksissa — mikä tarkoittaa parempaa näkyvyyttä ja enemmän liikennettä sivustollesi.
Lisäksi, kun sivustosi sisältö vastaa käyttäjän hakutarpeeseen, löytää käyttäjä etsimänsä tiedon helpommin ja nopeammin. Tämä taas parantaa käyttäjäkokemusta ja lisää todennäköisyyttä, että käyttäjä suorittaa halutun toiminnon, kuten ostoksen tai yhteydenoton.
Hakuintention eri tyypit
Yleisimpiä hakuintentioita ovat:
- Navigoinnillinen — navigointihakuintentio tarkoittaa, että käyttäjä etsii tiettyä verkkosivustoa tai sivua
- Informatiivinen — informatiivinen hakuintentio tarkoittaa, että käyttäjä etsii tietoa jostakin aiheesta tai ratkaisua johonkin aiheeseen
- Vertaileva — tai tutkimushakuintentio tarkoittaa, että käyttäjä etsii tietoa ostopäätöksen tueksi, hän vertailee tiettyjä tuotteita tai palveluita ja on melkein valmis ostamaan
- Kaupallinen haku — kaupallinen hakuintentio tarkoittaa, että käyttäjä haluaa suorittaa tietyn toimenpiteen, kuten ostaa tuotteen tai tilata palvelun
Esimerkiksi haut eli avainsanat kuten “iltasanomat”, “Facebook” tai “Meio yhteystiedot” ovat navigoinnillisia hakuja. Hakijalla on valmiiksi jo mielessä tietty sivu, jolle hän haluaa päätyä.
Haut, kuten “mitä on hakukoneoptimointi” tai “miten kasvattaa tomaatteja” ovat selkeästi informatiivisia hakuja, eli hakija haluaa löytää lisää tietoa tietystä aiheesta.
Vertailevia hakuja voisi olla esimerkiksi “parhaat hotellit Pariisissa” tai “parhaat juoksukengät”.
Ja kaupallisia hakuja voisi olla esimerkiksi “koirahoitola Helsinki” tai “hakukoneoptimointi hinta”.
Miten tunnistaa avainsanan hakuintentio?
Ehkä jopa kaikkein paras paikka hakuintention selvittämiseen on itse Google.
Kirjoita Google-hakuun se avainsana, jota tutkit ja katso, millaista sisältöä haku sinulle tarjoaa — tarkastele varsinkin ensimmäisiä hakutuloksia (sijoja 1–4).
Tuleeko hakutuloksiin ensimmäiseksi tuote- tai palvelusivuja? Vai blogiartikkeleita, oppaita ja vinkkejä?
Tämä on sitä sisältöä, joka kiinnostaa tätä hakutermiä käyttäviä ihmisiä.
Ensimmäisenä hakutuloksiin listautuvien yritysten sivuihin kannattaa tutustua ja katsoa, että miten paljon ja minkälaista sisältöä he sivullaan tarjoavat. Kopioida ei tietystikään kannata, mutta kilpailijoiden sivuilta voit saada sisällöistä paljon hyviä ideoita — joista voit ideoida vielä parempaa sisältöä omalle sivustollesi.
Jos haluat rankata kyseisellä avainsanalla hakutuloksien kärkeen, tulee sinun tarjota vielä osuvampaa, parempaa ja/tai kiinnostavampaa sisältöä.
Useampi hakuintentio samalla avainsanalla
Hakuintention selvitys voi olla joissain tapauksissa helppoa ja selkeää, mutta aina se ei ole ihan niin yksinkertaista.
Joskus avainsanoilla voi olla useampikin hakutarkoitus.
Esimerkiksi avainsana “Google-mainonta” — kun katsoo hakutuloksia, tulee hakutuloksiin sekä blogiartikkeleita että palvelusivuja. Eli hakutuloksissa tarjotaan ohjeita ja oppaita Google-mainonnan itse tekemiseen, mutta lisäksi hakutuloksiin nousee myös yritysten palvelu- ja myyntisivuja, joilla tarjotaan Google-mainonnan palveluita.
Tässä vain yksi esimerkki siitä, että hakuintention määritys ei aina ole ihan niin yksinkertaista ja helppoa. Optimoimalla sivustosi sisältöjä ja testaamalla löydät varmasti parhaimmat ratkaisut, hankaliinkin tilanteisiin.
Hakuintention hyödyntäminen sivuston sisällöissä
Kun optimoit sivustosi sisällöt vastaamaan käyttäjien hakuintentioon, voit merkittävästi parantaa sivustosi hakukonesijoituksia ja käyttäjäkokemusta.
Esimerkiksi informatiivisia hakuja varten kannattaa luoda yksityiskohtaisia oppaita ja artikkeleita blogin puolelle, kun taas kaupallisten avainsanojen kohdalla kannattaa keskittyä selkeisiin tuotesivuihin ja ostoprosessin sujuvuuteen.
Hyvä sisältöstrategia ottaa huomioon eri hakuintentiot — näin voit varmistaa, että sivustoltasi löytyy sisältöä eri kohderyhmille sekä ostopolun kaikkiin erivaiheisiin.
Mitä tapahtuu jos hakuintentio ei vastaa sivulle valittuun avainsanaan?
Google pyrkii tarjoamaan aina mahdollisimman relevanttia sisältöä käyttäjilleen — jos hakuintentio ei vastaa sivun sisältöön, silloin sivua on erittäin hankala saada sijoittumaan hakutuloksiin — siitäkin huolimatta, että sivu olisi todella hyvin muuten optimoitu — juuri sille tietylle avainsanalle.
Lisäksi väärin valitut avainsanat saattavat houkutella vääränlaista liikennettä sivustolle — tämä taas johtaa käyttäjien nopeaan poistumiseen sivustolta ja huonoon konversioprosenttiin. (Nämä ovat Googlelle hyvin negatiivisia signaaleja, ja ne voivat heikentää koko sivustosi näkyvyyttä.)
Esimerkiksi avainsana “täytekakku” viittaa selvästi informatiiviseen hakuintentioon. Hakija haluaa löytää täytekakun ohjeita ja ideoita sen toteuttamiseen. Tästä syystä kakkuja myyvän yrityksen ei kannata optimoida palvelusivuaan (jossa esitellään myynnissä olevia valmiita kakkuja) avainsanalle “täytekakku”. Parempi vaihtoehto olisi valita kaupallisempi avainsana, kuten “täytekakku Helsinki” tai “täytekakku hinta”.
Jos kakkuja myyvä yritys haluaisi kasvattaa brändinsä näkyvyyttä ja menestyä hakutuloksissa myös avainsanalla “täytekakku”, heidän kannattaisi kirjoittaa blogiin artikkeli, joka on kohdennettu juuri tälle kyseiselle avainsanalle ja sen hakuintentiolle. Artikkelissa voisi siis olla esimerkiksi erityisen herkullisen tai muulla tavalla uniikin täytekakun ohje. Näin yritys voisi houkutella sivustolleen liikennettä, joka on kiinnostunut täytekakkujen valmistuksesta — samalla kasvattaen näkyvyyttään sekä brändin tunnettuutta.
Hakuintention merkitys tulevaisuudessa?
Hakukoneet kehittyvät jatkuvasti paremmiksi hakuintention tunnistamisessa. Google käyttää esimerkiksi kehittyneitä algoritmeja ja tekoälyä ymmärtääkseen paremmin käyttäjien tarkoituksia ja tarjotakseen entistä tarkempia hakutuloksia.
Hakuintention ymmärtäminen ja hyödyntäminen on keskeinen osa menestyvää SEO-strategiaa. Kun tiedät, mitä käyttäjät etsivät ja miksi, voit luoda sisältöä, joka vastaa juuri heidän odotuksiinsa ja tarpeisiinsa.
Tätä tietoa ja ymmärrystä hyödyntämällä, sinulla on mahdollisuus kasvattaa orgaanista näkyvyyttä hakukoneissa.