WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Kotisivualustana se on erittäin hakukoneystävällinen ja nopea — mutta toki myös WordPress-sivustosta voi saada rakennettua erittäin raskaan ja hitaasti latautuvan sivuston.
WordPress-sivujen hakukoneoptimointi
Kun WordPress-sivusto rakennetaan parhaimpien käytäntöjen mukaisesti, tulee verkkosivusta kevyt ja nopea, mikä edistää hyvää hakukonenäkyvyyttä.
Tästä artikkelista löydät vinkkejä, kuinka voit parantaa WordPress-sivustosi hakukoneoptimointia.
Vinkit WordPressin hakukoneoptimointiin
1. Valitse SEO-ystävällinen teema
Teeman valinta on ensimmäinen askel kohti SEO-ystävällistä WordPress-sivustoa.
Valitse teema, joka on optimoitu nopeuden ja mobiiliystävällisyyden suhteen. Vältä teemoja, joissa on paljon tarpeettomia ominaisuuksia ja skriptejä, jotka voivat hidastaa sivustoa. Valitse kevyt ja nopea teema sekä varmista, että teema on täysin responsiivinen ja toimii hyvin kaikilla laitteilla.
Hyvin koodattu teema varmistaa, että hakukoneet voivat helposti indeksoida sivustosi.
2. Hyödynnä WordPressin SEO-lisäosia
WordPressiin on olemassa paljon erilaisia lisäosia, myös hakukoneoptimointiin liittyen.
Kaksi lisäosaa on kuitenkin mielestäni ylitse muiden — Yoast SEO ja Rank Math.
SEO-lisäosa pitäisi asentaa kaikkiin WordPress-sivustoihin. Molemmat näistä lisäosista tarjoavat ilmaisen version, joka riittää hyvin.
Esimerkiksi Yoast SEOn avulla pääset itse helposti määrittämään metatiedot jokaiselle sivulle, lisäksi Yoast SEO luo selkeän XML-sitemapin puolestasi.
Mitä paremmin Google ymmärtää sivujen rakennetta ja sisältöä, sitä paremmin se sijoittaa sivut hakutuloksissaan. Sitemap eli sivustokartta luo selkeän kuvan sivuston rakenteesta hakukoneille (mikä on keskeistä näkyvyyden kannalta).
3. Käy läpi sivuston rakenne ja URL-osoitteet
Selkeä rakenne auttaa käyttäjiä navigoimaan sivustolla vaivattomasti, lisäksi se auttaa myös hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisällön ja aihealueet paremmin.
Varmista, että käyttämäsi URL-osoitteet ovat mahdollisimman selkeitä ja kuvaavia. Lisäksi URL-osoitteeseen kannattaa aina pyrkiä sisällyttämään sivun pääavainsana.
Esimerkiksi URL-osoite: www.meio.fi/wordpress-hakukoneoptimointi
on huomattavasti selkeämpi ja parempi, kuin esimerkiksi: www.meio.fi/blogi/artikkeli-111–456-xyz
WordPressissä pääset helposti muokkaamaan yksittäisten sivujen URL-osoitteita. Jos muutat olemassa olevia URL-osoitteita, muista uudelleenohjata vanhat linkit uusiin, ettet menetä kyseisen sivun jo mahdollisesti aiemmin saavuttamaa hakukonenäkyvyyttä. WordPressissä myös uudelleenohjaukset hoituvat helposti lisäosan avulla.
WordPressissä pääset helposti muokkaamaan yksittäisten sivujen URL-osoitteita. Jos muutat olemassa olevia URL-osoitteita, muista uudelleenohjata vanhat linkit uusiin, ettet menetä kyseisen sivun jo mahdollisesti aiemmin saavuttamaa hakukonenäkyvyyttä. WordPressissä myös uudelleenohjaukset hoituvat helposti lisäosan avulla.
4. Määritä meta title ja meta description
Lisää uniikit metatiedot jokaiselle yksittäiselle sivulle ja käytä titlessä aina myös pääavainsanaasi — tai tee tämä ainakin kaikille sellaisille sivuille, joiden toivot löytyvät Googlen hakutuloksista mahdollisimman hyvin.
Metatiedot näkyvät hakukoneiden hakutuloksissa. Metatietojen tehtävä on kertoa ytimekkäästi sivun sisällöstä ja saada potentiaalinen asiakas klikkaamaan hakutuloksien joukosta juuri sinun linkkiäsi.
Sivun title on hakukoneoptimoinnissa yksi tärkeimmistä yksittäisistä elementeistä, sillä se kertoo sekä käyttäjälle että hakukoneelle, mistä sivullasi on kyse.
Metatiedot saat WordPressissä helposti lisättyä jokaiselle yksittäiselle sivulle, esimerkiksi Yoast SEOn avulla.
5. Luo laadukasta ja relevanttia sisältöä
Laadukas sisältö on avainasemassa hakukonenäkyvyyden parantamisessa. Hakukoneet arvostavat sisältöä, joka on informatiivista, hyvin kirjoitettua ja tarjoaa arvoa lukijoille. Uniikit ja omaperäiset sisällöt erottuvat paremmin hakukoneissa.
Sisältöjä suunniteltaessa on tärkeä tietää, millä avainsanoilla potentiaaliset asiakkaasi tekevät hakuja Googlessa tai millaiseen ongelmaan he etsivät ratkaisua.
Tätä varten kannattaa toteuttaa avainsanatutkimus - OPAS avainsanatutkimuksen tekemiseen ja parhaat vinkit ilmaisiin työkaluihin.
Avainsanatutkimuksen avulla pystyt tunnistamaan ne avainsanat ja ‑lausekkeet, joilla käyttäjät etsivät tietoa liittyen tarjoamiisi palveluihin tai tuotteisiin. Kun tunnistat nämä keskeiset avainsanat, voit suunnitella ja luoda sisältöä, joka vastaa mahdollisimman hyvin potentiaalisten asiakkaidesi hakuihin ja tarpeisiin.
Valitse vain yksi pääavainsana jokaiselle välilehdelle
Muista, että Googlen hakutuloksiin rankkaavat yksittäiset sivut, ei sivustot.
Sen sijaan, että kirjoittaisit yleisesti yrityksesi palveluista tai tuotteista läpi koko sivuston ja käyttäisit valitsemiasi avainsanoja kaikilla mahdollisilla sivuilla — pyri jakamaan sisältösi niin, että jokaisella yksittäisellä sivulla keskityt vain yhteen aiheeseen.
Jokaiselle yksittäiselle välilehdelle kannattaa valita vain yksi pääavainsana ja sen lisäksi sivulle voit tuoda mukaan aiheeseen liittyviä muita avainsanoja, toissijaisiksi avainsanoiksi.
Muista käyttää pääavainsanaasi ainakin sivun H1-otsikossa, URL-osoitteessa, metatiedoissa ja leipätekstissä. Vältä kuitenkin avainsanojen liiallista käyttöä, eli ylioptimointia. Täältä löydät vinkit SEO-tekstin kirjoittamiseen ja vinkit avainsanojen käyttöön.
Hyödynnä sisäisiä linkityksiä
Sisäiset linkit ovat tärkeitä kävijöille, mutta lisäksi ne auttavat myös hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakennetta ja hierarkiaa paremmin. Kaikki keskeinen sisältö tulisi olla saavutettavissa vain parilla klikkauksella.
Mitä helpommin ja useammin sivulle johtaa linkkejä sivuston sisällä, sitä enemmän se korostaa kyseisen sivun merkitystä hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Muista varmistaa myös, että jokaiselle sivullesi johtaa vähintään yksi linkki, ettei sivustollesi jää niin sanottuja “orpoja” sivuja.
6. Muista optimoida kuvat
Kuvien oikea koko ja optimointi on tärkeää sivuston suorituskyvyn ja käyttäjäkokemuksen kannalta. Jos lisäät sivustollesi suuria kuvatiedostoja, hidastaa tämä sivustosi toimintaa merkittävästi.
Kuvatiedostomuoto .webp on tiedostokooltaan pienempi ja latautuu nopeammin kuin perinteiset png- ja jpg-kuvat.
Ennen kuin siirrät uuden kuvan sivustollesi, kannattaa:
- pienentää kuva kokoon, joka juuri riittää
- kompressoida kuva vielä pienemmäksi
- tarkistaa ja muokata kuvan tiedostonimi (ennen kuin siirrät kuvan sivustollesi)
- muista myös hyödyntää nykyaikaista .webp ‑tiedostomuotoa
Kuvan tiedostonimen tulisi olla mahdollisimman kuvaava ja parhaassa tapauksessa sisältää keskeisimpiä avainsanoja.
Kuville kannattaa määrittää myös ALT-teksti eli teksti, joka näkyy kuvan tilalla esimerkiksi silloin, kun kuvaa ei voida syystä tai toisesta näyttää (ALT-tekstit auttavat myös hakukonenäkyvyydessä).
Kuvien kompressointiin voit hyödyntää esimerkiksi tätä ilmaista työkalua: compressor.io
Muista aina tarkistaa lopputulos — kun pienennät ja kompressoit kuvia, muista aina tarkastaa lopputulos, eli varmista, että kuvan laatu pysyy hyvänä (eikä kuva esimerkiksi pikselöidy).
7. Varmista sivuston latausnopeus
Sivuston latausnopeus vaikuttaa sivuston hakukonesijoituksiin sekä suoraan että käyttäjäkokemuksen kautta.
Sivuston nopeuteen kannattaa siis erityisesti kiinnittää huomiota — muista myös varmistaa, että WordPress-sivustosi sijaitsee mahdollisimman nopealla palvelimella.
Lisäksi sivustolta kannattaa poistaa kaikki turha ja ylimääräinen, kuten esimerkiksi kaikki käyttämättömät lisäosat, ylimääräiset kuvat ja lisäksi myös ylimääräiset teemat (jotka eivät ole käytössä).
Suosittelen myös ottamaan WordPress-sivustolle käyttöön suorituskykyä parantavan lisäosan, jonka avulla pakkaat koodia ja saat myös välimuistin käyttöön. Itse suosin WP Rocket lisäosaa, mutta muitakin hyviä vaihtoehtoja löytyy.
Sivustosi nopeutta voit testata ja tarkastella esimerkiksi tällä ilmaisella työkalulla: WebPageTest
8. Muista pitää WordPress-sivustosi sekä lisäosat ajantasalla
WordPress-sivuston ja lisäosien ajantasalla pitäminen on yksi tärkeimmistä toimista, joita voit tehdä hakukoneoptimoinnin ja sivustosi turvallisuuden varmistamiseksi. Vanhojen versioiden käyttäminen voi johtaa moniin ongelmiin, kuten tietoturva-aukkoihin, yhteensopivuusongelmiin ja sivuston suorituskyvyn heikkenemiseen.
Päivitä siis WordPress-sivustosi ja sen lisäosat säännöllisesti. Tämä auttaa sinua ylläpitämään sivustosi turvallisuutta, suorituskykyä ja yhteensopivuutta, mikä puolestaan parantaa hakukonenäkyvyyttä ja käyttäjäkokemusta. Muista myös tehdä varmuuskopioita säännöllisesti, jotta voit tarvittaessa palauttaa sivustosi nopeasti ja helposti.
Asenna WordPress-sivullesi Google Search Console ja analytiikka
Analytiikan ja datan avulla voit kehittää WordPress-sivustosi optimointia
Muista, että hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä — hyvien tuloksien saavuttaminen on mahdollista monelle sivustolle, mutta se vaatii johdonmukaista työtä.
Google Search Console tarjoaa arvokasta tietoa verkkosivustosi suorituskyvystä ja hakukonenäkyvyydestä Googlessa. Se auttaa sinua ymmärtämään, miten sivusi menestyvät Googlen hakutuloksissa ja miten esimerkiksi käyttäjät löytävät tiensä verkkosivustollesi.
Google Analytics tarjoaa valtavasti dataa ja mahdollisuuksia tutkia verkkosivuvierailijoiden käyttäytymistä — hyödynnä tätä dataa mahdollisimman paljon!