WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Kotisivualustana se on erittäin hakukoneystävällinen ja nopea — mutta toki myös WordPress-sivustosta voi saada rakennettua erittäin raskaan ja hitaasti latautuvan sivuston.

WordPress-sivujen hakukoneoptimointi

Kun WordPress-sivus­to raken­ne­taan par­haim­pien käy­tän­tö­jen mukai­ses­ti, tulee verk­ko­si­vus­ta kevyt ja nopea, mikä edis­tää hyvää haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä.

Täs­tä artik­ke­lis­ta löy­dät vink­ke­jä, kuin­ka voit paran­taa WordPress-sivus­to­si haku­ko­neop­ti­moin­tia.

Vinkit WordPressin hakukoneoptimointiin

1. Valitse SEO-ystävällinen teema

Tee­man valin­ta on ensim­mäi­nen askel koh­ti SEO-ystä­väl­lis­tä WordPress-sivus­toa.

Valit­se tee­ma, joka on opti­moi­tu nopeu­den ja mobii­liys­tä­väl­li­syy­den suh­teen. Väl­tä tee­mo­ja, jois­sa on pal­jon tar­peet­to­mia omi­nai­suuk­sia ja skrip­te­jä, jot­ka voi­vat hidas­taa sivus­toa. Valit­se kevyt ja nopea tee­ma sekä var­mis­ta, että tee­ma on täy­sin res­pon­sii­vi­nen ja toi­mii hyvin kai­kil­la lait­teil­la.

Hyvin koo­dat­tu tee­ma var­mis­taa, että haku­ko­neet voi­vat hel­pos­ti indek­soi­da sivus­to­si.

2. Hyödynnä WordPressin SEO-lisäosia

WordPres­siin on ole­mas­sa pal­jon eri­lai­sia lisä­osia, myös haku­ko­neop­ti­moin­tiin liit­tyen.

Kak­si lisä­osaa on kui­ten­kin mie­les­tä­ni ylit­se mui­den — Yoast SEO ja Rank Math.

SEO-lisä­osa pitäi­si asen­taa kaik­kiin WordPress-sivus­toi­hin. Molem­mat näis­tä lisä­osis­ta tar­joa­vat ilmai­sen ver­sion, joka riit­tää hyvin.

Esi­mer­kik­si Yoast SEOn avul­la pää­set itse hel­pos­ti mää­rit­tä­mään meta­tie­dot jokai­sel­le sivul­le, lisäk­si Yoast SEO luo sel­keän XML-site­ma­pin puo­les­ta­si.

Mitä parem­min Google ymmär­tää sivu­jen raken­net­ta ja sisäl­töä, sitä parem­min se sijoit­taa sivut haku­tu­lok­sis­saan. Site­map eli sivus­to­kart­ta luo sel­keän kuvan sivus­ton raken­tees­ta haku­ko­neil­le (mikä on kes­keis­tä näky­vyy­den kan­nal­ta).

3. Käy läpi sivuston rakenne ja URL-osoitteet

Sel­keä raken­ne aut­taa käyt­tä­jiä navi­goi­maan sivus­tol­la vai­vat­to­mas­ti, lisäk­si se aut­taa myös haku­ko­nei­ta ymmär­tä­mään sivus­to­si sisäl­lön ja aihea­lu­eet parem­min.

Var­mis­ta, että käyt­tä­mä­si URL-osoit­teet ovat mah­dol­li­sim­man sel­kei­tä ja kuvaa­via. Lisäk­si URL-osoit­tee­seen kan­nat­taa aina pyr­kiä sisäl­lyt­tä­mään sivun pää­avain­sa­na.

Esi­mer­kik­si URL-osoi­te: www.meio.fi/wordpress-hakukoneoptimointi
on huo­mat­ta­vas­ti sel­keäm­pi ja parem­pi, kuin esi­mer­kik­si: www.meio.fi/blogi/artikkeli-111–456-xyz

WordPres­sis­sä pää­set hel­pos­ti muok­kaa­maan yksit­täis­ten sivu­jen URL-osoit­tei­ta. Jos muu­tat ole­mas­sa ole­via URL-osoit­tei­ta, muis­ta uudel­lee­noh­ja­ta van­hat lin­kit uusiin, ettet mene­tä kysei­sen sivun jo mah­dol­li­ses­ti aiem­min saa­vut­ta­maa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä. WordPres­sis­sä myös uudel­lee­noh­jauk­set hoi­tu­vat hel­pos­ti lisä­osan avul­la.

WordPres­sis­sä pää­set hel­pos­ti muok­kaa­maan yksit­täis­ten sivu­jen URL-osoit­tei­ta. Jos muu­tat ole­mas­sa ole­via URL-osoit­tei­ta, muis­ta uudel­lee­noh­ja­ta van­hat lin­kit uusiin, ettet mene­tä kysei­sen sivun jo mah­dol­li­ses­ti aiem­min saa­vut­ta­maa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä. WordPres­sis­sä myös uudel­lee­noh­jauk­set hoi­tu­vat hel­pos­ti lisä­osan avul­la.

4. Määritä meta title ja meta description

Lisää unii­kit meta­tie­dot jokai­sel­le yksit­täi­sel­le sivul­le ja käy­tä tit­les­sä aina myös pää­avain­sa­naa­si — tai tee tämä aina­kin kai­kil­le sel­lai­sil­le sivuil­le, joi­den toi­vot löy­ty­vät Googlen haku­tu­lok­sis­ta mah­dol­li­sim­man hyvin.

Meta­tie­dot näky­vät haku­ko­nei­den haku­tu­lok­sis­sa. Meta­tie­to­jen teh­tä­vä on ker­toa yti­mek­kääs­ti sivun sisäl­lös­tä ja saa­da poten­ti­aa­li­nen asia­kas klik­kaa­maan haku­tu­lok­sien jou­kos­ta juu­ri sinun link­kiä­si.

Sivun tit­le on haku­ko­neop­ti­moin­nis­sa yksi tär­keim­mis­tä yksit­täi­sis­tä ele­men­teis­tä, sil­lä se ker­too sekä käyt­tä­jäl­le että haku­ko­neel­le, mis­tä sivul­la­si on kyse.

Meta­tie­dot saat WordPres­sis­sä hel­pos­ti lisät­tyä jokai­sel­le yksit­täi­sel­le sivul­le, esi­mer­kik­si Yoast SEOn avul­la.

5. Luo laadukasta ja relevanttia sisältöä

Laa­du­kas sisäl­tö on avai­na­se­mas­sa haku­ko­ne­nä­ky­vyy­den paran­ta­mi­ses­sa. Haku­ko­neet arvos­ta­vat sisäl­töä, joka on infor­ma­tii­vis­ta, hyvin kir­joi­tet­tua ja tar­jo­aa arvoa luki­joil­le. Unii­kit ja oma­pe­räi­set sisäl­löt erot­tu­vat parem­min haku­ko­neis­sa.

Sisäl­tö­jä suun­ni­tel­taes­sa on tär­keä tie­tää, mil­lä avain­sa­noil­la poten­ti­aa­li­set asiak­kaa­si teke­vät haku­ja Googles­sa tai mil­lai­seen ongel­maan he etsi­vät rat­kai­sua.

Tätä var­ten kan­nat­taa toteut­taa avain­sa­na­tut­ki­mus - OPAS avain­sa­na­tut­ki­muk­sen teke­mi­seen ja par­haat vin­kit ilmai­siin työ­ka­lui­hin.

Avain­sa­na­tut­ki­muk­sen avul­la pys­tyt tun­nis­ta­maan ne avain­sa­nat ja ‑lausek­keet, joil­la käyt­tä­jät etsi­vät tie­toa liit­tyen tar­joa­mii­si pal­ve­lui­hin tai tuot­tei­siin. Kun tun­nis­tat nämä kes­kei­set avain­sa­nat, voit suun­ni­tel­la ja luo­da sisäl­töä, joka vas­taa mah­dol­li­sim­man hyvin poten­ti­aa­lis­ten asiak­kai­de­si hakui­hin ja tar­pei­siin.

Valitse vain yksi pääavainsana jokaiselle välilehdelle

Muis­ta, että Googlen haku­tu­lok­siin rank­kaa­vat yksit­täi­set sivut, ei sivus­tot.

Sen sijaan, että kir­joit­tai­sit ylei­ses­ti yri­tyk­se­si pal­ve­luis­ta tai tuot­teis­ta läpi koko sivus­ton ja käyt­täi­sit valit­se­mia­si avain­sa­no­ja kai­kil­la mah­dol­li­sil­la sivuil­la — pyri jaka­maan sisäl­tö­si niin, että jokai­sel­la yksit­täi­sel­lä sivul­la kes­ki­tyt vain yhteen aihee­seen.

Jokai­sel­le yksit­täi­sel­le väli­leh­del­le kan­nat­taa vali­ta vain yksi pää­avain­sa­na ja sen lisäk­si sivul­le voit tuo­da mukaan aihee­seen liit­ty­viä mui­ta avain­sa­no­ja, tois­si­jai­sik­si avain­sa­noik­si.

Muis­ta käyt­tää pää­avain­sa­naa­si aina­kin sivun H1-otsi­kos­sa, URL-osoit­tees­sa, meta­tie­dois­sa ja lei­pä­teks­tis­sä. Väl­tä kui­ten­kin avain­sa­no­jen lii­al­lis­ta käyt­töä, eli yli­op­ti­moin­tia. Tääl­tä löy­dät vin­kit SEO-teks­tin kir­joit­ta­mi­seen ja vin­kit avain­sa­no­jen käyt­töön.

Hyödynnä sisäisiä linkityksiä

Sisäi­set lin­kit ovat tär­kei­tä kävi­jöil­le, mut­ta lisäk­si ne aut­ta­vat myös haku­ko­nei­ta ymmär­tä­mään sivus­to­si raken­net­ta ja hie­rar­ki­aa parem­min. Kaik­ki kes­kei­nen sisäl­tö tuli­si olla saa­vu­tet­ta­vis­sa vain paril­la klik­kauk­sel­la. 

Mitä hel­pom­min ja useam­min sivul­le joh­taa link­ke­jä sivus­ton sisäl­lä, sitä enem­män se koros­taa kysei­sen sivun mer­ki­tys­tä haku­ko­neop­ti­moin­nin näkö­kul­mas­ta. Muis­ta var­mis­taa myös, että jokai­sel­le sivul­le­si joh­taa vähin­tään yksi link­ki, ettei sivus­tol­le­si jää niin sanot­tu­ja “orpo­ja” sivu­ja.

6. Muista optimoida kuvat

Kuvien oikea koko ja opti­moin­ti on tär­ke­ää sivus­ton suo­ri­tus­ky­vyn ja käyt­tä­jä­ko­ke­muk­sen kan­nal­ta. Jos lisäät sivus­tol­le­si suu­ria kuva­tie­dos­to­ja, hidas­taa tämä sivus­to­si toi­min­taa mer­kit­tä­väs­ti.

Kuva­tie­dos­to­muo­to .webp on tie­dos­to­kool­taan pie­nem­pi ja latau­tuu nopeam­min kuin perin­tei­set png- ja jpg-kuvat.

Ennen kuin siir­rät uuden kuvan sivus­tol­le­si, kan­nat­taa:

  • pie­nen­tää kuva kokoon, joka juu­ri riit­tää
  • kompres­soi­da kuva vie­lä pie­nem­mäk­si
  • tar­kis­taa ja muo­ka­ta kuvan tie­dos­to­ni­mi (ennen kuin siir­rät kuvan sivus­tol­le­si)
  • muis­ta myös hyö­dyn­tää nyky­ai­kais­ta .webp ‑tie­dos­to­muo­toa

Kuvan tie­dos­to­ni­men tuli­si olla mah­dol­li­sim­man kuvaa­va ja par­haas­sa tapauk­ses­sa sisäl­tää kes­kei­sim­piä avain­sa­no­ja.

Kuvil­le kan­nat­taa mää­rit­tää myös ALT-teks­ti eli teks­ti, joka näkyy kuvan tilal­la esi­mer­kik­si sil­loin, kun kuvaa ei voi­da syys­tä tai toi­ses­ta näyt­tää (ALT-teks­tit aut­ta­vat myös haku­ko­ne­nä­ky­vyy­des­sä).

Kuvien kompres­soin­tiin voit hyö­dyn­tää esi­mer­kik­si tätä ilmais­ta työ­ka­lua: compressor.io

Muis­ta aina tar­kis­taa lop­pu­tu­los — kun pie­nen­nät ja kompres­soit kuvia, muis­ta aina tar­kas­taa lop­pu­tu­los, eli var­mis­ta, että kuvan laa­tu pysyy hyvä­nä (eikä kuva esi­mer­kik­si pik­se­löi­dy).

7. Varmista sivuston latausnopeus

Sivus­ton lataus­no­peus vai­kut­taa sivus­ton haku­ko­ne­si­joi­tuk­siin sekä suo­raan että käyt­tä­jä­ko­ke­muk­sen kaut­ta.

Sivus­ton nopeu­teen kan­nat­taa siis eri­tyi­ses­ti kiin­nit­tää huo­mio­ta — muis­ta myös var­mis­taa, että WordPress-sivus­to­si sijait­see mah­dol­li­sim­man nopeal­la pal­ve­li­mel­la.

Lisäk­si sivus­tol­ta kan­nat­taa pois­taa kaik­ki tur­ha ja yli­mää­räi­nen, kuten esi­mer­kik­si kaik­ki käyt­tä­mät­tö­mät lisä­osat, yli­mää­räi­set kuvat ja lisäk­si myös yli­mää­räi­set tee­mat (jot­ka eivät ole käy­tös­sä).

Suo­sit­te­len myös otta­maan WordPress-sivus­tol­le käyt­töön suo­ri­tus­ky­kyä paran­ta­van  lisä­osan, jon­ka avul­la pak­kaat koo­dia ja saat myös väli­muis­tin käyt­töön. Itse suo­sin WP Roc­ket lisä­osaa, mut­ta mui­ta­kin hyviä vaih­toeh­to­ja löy­tyy.

Sivus­to­si nopeut­ta voit tes­ta­ta ja tar­kas­tel­la esi­mer­kik­si täl­lä ilmai­sel­la työ­ka­lul­la: Web­Pa­ge­Test

8. Muista pitää WordPress-sivustosi sekä lisäosat ajantasalla

WordPress-sivus­ton ja lisä­osien ajan­ta­sal­la pitä­mi­nen on yksi tär­keim­mis­tä toi­mis­ta, joi­ta voit teh­dä haku­ko­neop­ti­moin­nin ja sivus­to­si tur­val­li­suu­den var­mis­ta­mi­sek­si. Van­ho­jen ver­sioi­den käyt­tä­mi­nen voi joh­taa moniin ongel­miin, kuten tie­to­tur­va-auk­koi­hin, yhteen­so­pi­vuuson­gel­miin ja sivus­ton suo­ri­tus­ky­vyn heik­ke­ne­mi­seen.

Päi­vi­tä siis WordPress-sivus­to­si ja sen lisä­osat sään­nöl­li­ses­ti. Tämä aut­taa sinua yllä­pi­tä­mään sivus­to­si tur­val­li­suut­ta, suo­ri­tus­ky­kyä ja yhteen­so­pi­vuut­ta, mikä puo­les­taan paran­taa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä ja käyt­tä­jä­ko­ke­mus­ta. Muis­ta myös teh­dä var­muus­ko­pioi­ta sään­nöl­li­ses­ti, jot­ta voit tar­vit­taes­sa palaut­taa sivus­to­si nopeas­ti ja hel­pos­ti.

Asenna WordPress-sivullesi Google Search Console ja analytiikka

Analytiikan ja datan avulla voit kehittää WordPress-sivustosi optimointia

Muis­ta, että haku­ko­neop­ti­moin­ti on jat­ku­vaa työ­tä — hyvien tulok­sien saa­vut­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta monel­le sivus­tol­le, mut­ta se vaa­tii joh­don­mu­kais­ta työ­tä.

Google Search Con­so­le tar­jo­aa arvo­kas­ta tie­toa verk­ko­si­vus­to­si suo­ri­tus­ky­vys­tä ja haku­ko­ne­nä­ky­vyy­des­tä Googles­sa. Se aut­taa sinua ymmär­tä­mään, miten sivusi menes­ty­vät Googlen haku­tu­lok­sis­sa ja miten esi­mer­kik­si käyt­tä­jät löy­tä­vät tien­sä verk­ko­si­vus­tol­le­si.

Google Ana­ly­tics tar­jo­aa val­ta­vas­ti dataa ja mah­dol­li­suuk­sia tut­kia verk­ko­si­vu­vie­rai­li­joi­den käyt­täy­ty­mis­tä — hyö­dyn­nä tätä dataa mah­dol­li­sim­man pal­jon!