Vaikka verkkosivusto olisi tehty miten hyvin tahansa, on verkkosivustoa useimmiten suositeltavaa uudistaa muutaman vuoden välein, jotta se pysyy teknisesti ajantasaisena, visuaalisesti houkuttelevana ja hakukoneystävällisenä.

Verkkosivujen uudistus on täydellinen hetki kehittää ja parantaa sivustoasi

Verk­ko­si­vu­jen uudis­tus on yksi yri­tyk­sen tär­keim­mis­tä inves­toin­neis­ta. Onnis­tu­nees­ti toteu­tet­tu sivus­to­uu­dis­tus ei pel­käs­tään paran­na sivus­to­si visu­aa­lis­ta ilmet­tä ja käyt­tä­jä­ko­ke­mus­ta, vaan myös var­mis­taa, ettei sivus­to­si näky­vyys haku­ko­neis­sa romah­da uudis­tuk­sen yhtey­des­sä.

Verk­ko­si­vu­jen uudis­tus voi men­nä nopeas­ti met­sään, jos haku­ko­neop­ti­moin­tia ei lain­kaan huo­mioi­da. Kukaan yrit­tä­jä ei var­mas­ti­kaan toi­vo löy­tä­vän­sä itse­ään tilan­tees­ta, jos­sa vuo­sien aika­na saa­vu­tet­tu Google-näky­vyys kato­aa savu­na ilmaan, sivus­to­uu­dis­tuk­sen yhtey­des­sä.

Kun verk­ko­si­vuuu­dis­tus teh­dään huo­lel­li­ses­ti, SEO-kul­ma huo­mioi­den, voit säi­lyt­tää ja jopa paran­taa nykyis­tä Google-näky­vyyt­tä­si.

Jos verk­ko­si­vus­to­si kai­paa uudis­tus­ta ja tar­vit­set apua — ota yhteyt­tä!

Jos taas haluat ensin ymmär­tää, mitä onnis­tu­nut verk­ko­si­vu-uudis­tus vaa­tii ja miten voit vält­tää ylei­sim­mät suden­kuo­pat, jat­ka luke­mis­ta. Täs­sä artik­ke­lis­sa käyn läpi tär­keim­mät vai­heet ja vin­kit, joi­den avul­la verk­ko­si­vu­jen uudis­tus tuot­taa tulok­sia – ja var­mis­taa, ettei haku­ko­ne­nä­ky­vyy­te­si romah­da.

Milloin verkkosivu-uudistus kannattaa tehdä?

Verk­ko­si­vu-uudis­tus ei ole vain ulkoa­sun kohen­ta­mis­ta – se on stra­te­gi­nen inves­toin­ti ja usein vält­tä­mä­tön­tä, jot­ta sivus­to­si pys­tyy tuke­maan yri­tyk­se­si tavoit­tei­ta ja kas­vua.

Verk­ko­si­vu­jen uudis­ta­mi­nen nousee usein ajan­koh­tai­sek­si, kun nykyi­nen sivus­to ei enää täy­tä sil­le ase­tet­tu­ja odo­tuk­sia. Sivus­to saat­taa esi­mer­kik­si latau­tua hitaas­ti, näyt­tää van­hen­tu­neel­ta tai olla tek­ni­ses­ti han­ka­la yllä­pi­tää. Lisäk­si voi ilme­tä tilan­tei­ta, jois­sa tar­vit­ta­via muu­tok­sia ei pys­ty­tä teke­mään ilman ulko­puo­lis­ta apua.

Tyy­pil­li­siä ongel­mia ovat myös van­hen­tu­neet lisä­osat ja toi­min­nal­li­suu­det, jot­ka eivät enää vas­taa nyky­päi­vän vaa­ti­muk­sia. Tie­to­tur­va voi olla vaa­ran­tu­nut, ja mobii­li­lait­teil­la selaa­mi­nen saat­taa olla käyt­tä­jil­le han­ka­laa.

Mut­ta mis­tä tie­tää, että uudis­tuk­sen aika on tul­lut?

Verk­ko­si­vu­jen uudis­tus on ajan­koh­tai­nen eri­tyi­ses­ti, jos:

  • Sivus­ton ulkoa­su ei enää vas­taa moder­nia ilmet­tä tai brän­diä.
  • Sivus­toa on vai­kea päi­vit­tää tai teh­dä tar­vit­ta­via muu­tok­sia.
  • Sivus­to ei ole res­pon­sii­vi­nen eikä toi­mi sau­mat­to­mas­ti mobii­li­lait­teil­la.
  • Sivus­ton toi­min­nal­li­suuk­sis­sa on ongel­mia tai ne ovat van­hen­tu­neet.
  • Tie­to­tur­va ei enää täy­tä tämän päi­vän stan­dar­de­ja.

Milloin sivustouudistuksen lykkääminen voi olla kohtalokasta?

Jos koti­si­vusi eivät enää tue yri­tyk­se­si tavoit­tei­ta tai menet­tä­vät jat­ku­vas­ti haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä, uudis­tuk­sen lyk­kää­mi­nen voi käy­dä kal­liik­si.

Lisäk­si van­hen­tu­neet verk­ko­si­vut anta­vat yri­tyk­ses­tä­si epä­am­mat­ti­mai­sen kuvan ja ohjaa­vat poten­ti­aa­li­set asiak­kaat kil­pai­li­joil­le­si. Kun tun­nis­tat ajois­sa tar­peen päi­vit­tää verk­ko­si­vus­toa­si, voit var­mis­taa, että ne pysy­vät kil­pai­lu­ky­kyi­si­nä ja tuot­ta­vat pit­kä­ai­kais­ta arvoa.

Jos olet aikeis­sa uudis­taa sivus­toa­si lähi­tu­le­vai­suu­des­sa, käy lataa­mas­sa ilmai­nen muis­ti­lis­ta tal­teen. Muis­ti­lis­tas­ta löy­dät tär­keim­mät vai­heet sekä käy­tän­nön vin­kit, joi­den avul­la var­mis­tat, että verk­ko­si­vus­to­si säi­lyt­tää uudis­tuk­sen yhtey­des­sä myös hyvän näky­vyy­den haku­ko­neis­sa.

Verkkosivujen uudistuksen keskeisimmät vaiheet

Verk­ko­si­vu-uudis­tus on moni­vai­hei­nen pro­ses­si, joka vaa­tii huo­lel­lis­ta suun­nit­te­lua ja toteu­tus­ta onnis­tuak­seen. Jokai­nen pro­jek­ti on yksi­löl­li­nen, mut­ta tie­tyt kes­kei­set vai­heet ovat aina tär­kei­tä huo­mioi­da, jot­ta sivus­to­uu­dis­tus ete­nee hal­li­tus­ti ja tuot­taa halut­tu­ja tulok­sia.

1. Tavoitteiden määrittely

Ensim­mäi­nen askel on kir­kas­taa, mitä verk­ko­si­vu-uudis­tuk­sel­la halu­taan saa­vut­taa. Onko tavoit­tee­na paran­taa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä, lisä­tä lii­de­jä tai kas­vat­taa myyn­tiä? Tavoit­tei­den sel­keä mää­rit­te­ly aut­taa teke­mään oikei­ta pää­tök­siä läpi koko pro­jek­tin.

Ylä­ta­son tavoit­tei­ta voi olla esi­mer­kik­si:

  • Kas­vat­taa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä ja lisä­tä lii­ken­net­tä Googlen orgaa­ni­sis­ta haku­tu­lok­sis­ta.
  • Hel­pot­taa asiak­kai­den osto­pol­kua ja nyky­ai­kais­taa sivus­toa.
  • Luo­da brän­diä vah­vis­ta­va visu­aa­li­nen ilme.

2. Nykytilan analyysi

Ennen kuin aloi­tat sivus­to­uu­dis­tuk­sen, on tär­ke­ää ymmär­tää, mis­sä täl­lä het­kel­lä men­nään. Nykyi­nen sivus­to on tär­keä ana­ly­soi­da ja sel­vit­tää, mit­kä ele­men­tit toi­mi­vat hyvin ja mit­kä eivät?

Kerää tie­to­ja sivus­to­si lii­ken­tees­tä, suo­si­tuim­mis­ta sivuis­ta, backlin­keis­tä ja var­sin­kin avain­sa­nois­ta, joil­la kävi­jät löy­tä­vät täl­lä het­kel­lä sivus­to­si. Tut­ki, mit­kä sivut tuot­ta­vat eni­ten lii­ken­net­tä ja kon­ver­sioi­ta.

Ana­ly­soi myös, miten sivus­to­si sijoit­tuu haku­tu­lok­sis­sa täl­lä het­kel­lä ja mitä paran­net­ta­vaa löy­tyy. Tämän perus­teel­la voit suun­ni­tel­la, mitä sisäl­töä on säi­ly­tet­tä­vä ja miten sivus­ton raken­teen muu­tok­set voi­vat vai­kut­taa näky­vyy­teen.

Nyky­ti­lan ana­lyy­sin avul­la voit suun­ni­tel­la uudis­tuk­sen siten, että säi­ly­tät nykyi­set vah­vuu­det ja paran­nat heik­ko­ja koh­tia.

3. Suunnittelma ja strategia

Mää­rit­te­le uusi sivus­to­stra­te­gia, joka perus­tuu nyky­ti­lan ana­lyy­sin tulok­siin ja aset­ta­mii­si tavoit­tei­siin.

  • Osto­po­lut: Suun­nit­te­le sel­keät ja tehok­kaat osto­po­lut, jot­ka joh­ta­vat halut­tui­hin toi­miin.
  • Sisäl­tö­stra­te­gia: Pää­tä, mil­lais­ta sisäl­töä tar­vit­set ja miten se jär­jes­te­tään. Sisäl­tö­stra­te­gian poh­jak­si suo­sit­te­len erit­täin läm­pi­mäs­ti toteut­ta­maan avain­sa­na­tut­ki­mus­ta. Jos tavoit­tei­sii­si sisäl­tyy haku­ko­ne­nä­ky­vyy­den kas­vat­ta­mi­nen, on tämä koh­ta erit­täin kes­kei­ses­sä ase­mas­sa.
  • Visu­aa­li­nen ilme: Luo visu­aa­li­nen suun­ni­tel­ma, joka tukee brän­diä ja on hou­kut­te­le­va koh­dey­lei­söl­le.

On tär­keä muis­taa, että verk­ko­si­vut raken­ne­taan ensi­si­jai­ses­ti käyt­tä­jiä var­ten. Sel­vi­tä koh­de­ryh­mä­si tar­peet ja odo­tuk­set, jot­ta voit tar­jo­ta heil­le juu­ri sitä, mitä he etsi­vät ja tar­vit­se­vat. Hyvin suun­ni­tel­tu raken­ne ja stra­te­gia ovat verk­ko­si­vu-uudis­tuk­sen kul­ma­ki­viä.

4. Tekninen toteutus

Alus­tan valin­taan kan­nat­taa panos­taa. Itse suo­sim­me WordPress-sivus­to­ja, kos­ka ne ovat käyt­tä­jäys­tä­väl­li­set, haku­ko­neys­tä­väl­li­set ja nii­tä on jat­kos­sa help­po päi­vit­tää. Lisäk­si WordPres­sil­lä on mah­dol­lis­ta teh­dä lähes min­kä­nä­köi­siä sivus­to­ja tahan­sa.

On tär­ke­ää var­mis­taa, että sivus­to toi­mii moit­teet­to­mas­ti ja täyt­tää haku­ko­nei­den vaa­ti­muk­set. Kiin­ni­tä eri­tyis­tä huo­mio­ta aina­kin näi­hin osa-aluei­siin: sivus­ton nopeus, mobii­liys­tä­väl­li­syys ja sivus­ton raken­ne.

  • Var­mis­ta, että sivut latau­tu­vat nopeas­ti, hitaat sivut kar­kot­ta­vat kävi­jöi­tä ja vai­kut­ta­vat nega­tii­vi­ses­ti haku­ko­ne­nä­ky­vyy­teen.
  • Tar­kis­ta, että sivus­to toi­mii hyvin mobii­li­lait­teil­la, nyky­päi­vä­nä iso osa käyt­tä­jis­tä selaa net­tiä puhe­li­mil­laan – Google suo­sii mobii­liys­tä­väl­li­siä sivus­to­ja.
  • Pidä sivus­ton raken­ne sel­keä­nä ja loo­gi­se­na, jot­ta sivus­to on help­po­käyt­töi­nen sekä kävi­jöil­le että haku­ko­neil­le.

5. Sisällön luominen ja siirtäminen

Kun sisäl­töä siir­re­tään van­hal­ta sivus­tol­ta uudel­le, on tär­ke­ää var­mis­taa, että kaik­ki oleel­li­nen sisäl­tö säi­lyy.

Ole­mas­sa ole­va sisäl­tö kan­nat­ta käy­dä huo­lel­li­ses­ti läpi ja päi­vit­tää se vas­taa­maan nykyi­siä tar­pei­ta, haku­ko­nei­den vaa­ti­muk­sia ja käyt­tä­jien haku­tar­koi­tuk­sia. Sisäl­tö on tär­ke­ää opti­moi­da sekä haku­ko­neil­le että käyt­tä­jil­le – tämä var­mis­taa, että uusi sivus­to­si tar­jo­aa par­haan mah­dol­li­sen käyt­tö­ko­ke­muk­sen.

Hyö­dyn­nä avain­sa­na­tut­ki­muk­sen tulok­sia sisäl­tö­jen opti­moin­nis­sa. Luo lisäk­si uut­ta, laa­du­kas­ta sisäl­töä, joka vas­taa käyt­tä­jien kysy­myk­siin ja tar­pei­siin mah­dol­li­sim­man hyvin. Mitä parem­min sisäl­tö­si vas­taa käyt­tä­jien teke­miin hakui­hin, sitä kor­keam­mal­le Googles­sa sijoi­tut. 

7. Julkaisu ja integraatiot

Kun sivus­to alkaa olla jul­kai­su­val­mis, on tär­ke­ää vie­lä tes­ta­ta kaik­ki mah­dol­li­set toi­min­not sekä sivus­ton käy­tet­tä­vyys. Käy­tet­tä­vyyt­tä kan­nat­taa tes­ta­ta eri lait­teil­la ja useam­mal­la eri selai­mel­la.

Jos URL-osoit­tei­siin on tul­lut muu­tok­sia, muis­ta teh­dä 301-uudel­lee­noh­jauk­set van­hois­ta osoit­teis­ta uusiin.

Kun uusi sivus­to on jul­kais­tu, päi­vi­tä ja lähe­tä uusi site­map eli sivus­to­kart­ta Google Search Con­so­leen. Pyy­dä myös Googlea indek­soi­maan uusi sivus­to mah­dol­li­sim­man pian jul­kai­sun jäl­keen (indek­soin­ti­pyyn­nön voit lähet­tää Search Con­so­le ‑tilin kaut­ta).

Ja muis­ta tar­kas­taa, ettei sivus­tol­le jää sivus­ton indek­soin­nin kiel­tä­viä tage­jä, joi­ta usein käy­te­tään uuden sivus­ton raken­ta­mis­vai­hees­sa. Jos nämä tagit unoh­de­taan ja sivus­ton indek­soin­ti kiel­le­tään, tar­koit­taa se sitä, että sivus­to ei tule löy­ty­mään haku­ko­neis­ta — eli tämä on tär­ke­ää.

8. Seuranta ja optimointi

Jul­kai­sun jäl­keen ana­ly­soi dataa sään­nöl­li­ses­ti ja tee tar­vit­taes­sa muu­tok­sia – tämä aut­taa sinua paran­ta­maan sivus­ton tehok­kuut­ta ja Google-näky­vyyt­tä. Muis­ta seu­ra­ta, että sivus­to alkaa indek­soi­tua Googleen jul­kai­sun jäl­keen.

Vaik­ka SEO oli­si verk­ko­si­vu-uudis­tuk­ses­sa huo­mioi­tu huo­lel­li­ses­ti, voi sivus­ton sijoi­tuk­sis­sa sil­ti esiin­tyä väliai­kais­ta las­kua, mikä on nor­maa­lia. Sijoi­tus­ten pitäi­si kui­ten­kin palau­tua aika nopeas­ti ennal­leen — ja jopa paran­tua, var­sin­kin jos sivus­to­uu­dis­tuk­sen yhtey­des­sä on teh­ty SEO-työ­tä.

Sivustouudistus ja SEO (hakukoneoptimointi)

On suo­si­tel­ta­vaa ottaa SEO-asian­tun­ti­ja mukaan pro­jek­tiin heti alus­sa, jo alus­tan valin­ta­vai­hees­sa, eikä vas­ta sivus­to­uu­dis­tuk­sen olles­sa jo käyn­nis­sä. Tämä var­mis­taa, että kaik­ki pää­tök­set teh­dään haku­ko­neop­ti­moin­nin näkö­kul­mas­ta ja että alus­ta ja raken­ne tuke­vat par­hai­ten tule­via SEO-stra­te­gioi­ta.

Verk­ko­si­vu­jen uudis­tuk­sen aika­na teh­tä­vät pää­tök­set vai­kut­ta­vat suo­raan haku­ko­ne­nä­ky­vyy­teen. Jos haku­ko­neop­ti­moin­tia ei ote­ta huo­mioon, uudis­tus voi joh­taa kävi­jä­mää­rien las­kuun ja Googlen kär­ki­si­jo­jen mene­tyk­seen.

Hyvä uuti­nen kui­ten­kin on, että huo­lel­li­sel­la suun­nit­te­lul­la ja oikeil­la toi­men­pi­teil­lä voit jopa paran­taa haku­ko­ne­nä­ky­vyyt­tä uudis­tuk­sen myö­tä.

Verkkosivu-uudistuksen sudenkuopat

Verk­ko­si­vus­ton uudis­tus on pro­jek­ti, joka voi tuo­da muka­naan suu­ria hyö­ty­jä, mut­ta sii­hen liit­tyy myös monia poten­ti­aa­li­sia suden­kuop­pia, jot­ka voi­vat vaa­ran­taa pro­jek­tin onnis­tu­mi­sen.

  • Ilman sel­kei­tä tavoit­tei­ta ja suun­ni­tel­maa uudis­tus­pro­jek­ti voi ajau­tua vää­ril­le rai­teil­le, mikä usein joh­taa ajan tuh­laa­mi­seen sekä heik­koon lop­pu­tu­lok­seen.
  • Mene­tet­ty haku­ko­ne­lii­ken­ne — jos haku­ko­neop­ti­moin­ti (SEO) jäte­tään huo­miot­ta, sivus­ton haku­ko­ne­nä­ky­vyys voi kär­siä mer­kit­tä­väs­ti — Google-sijoi­tuk­sien myö­tä mene­te­tään myös kävi­jä­lii­ken­ne.

Huo­lel­li­sel­la suun­nit­te­lul­la ja hyvän kump­pa­nin avul­la voit vält­tää ylei­sim­mät vir­heet ja var­mis­taa, että sivus­to­uu­dis­tus­pro­jek­ti var­mas­ti onnis­tuu.

Voit luo­da verk­ko­si­vus­ton, joka tukee lii­ke­toi­min­ta­si tavoit­tei­ta, aut­taa yri­tys­tä­si kas­va­maan ja tar­jo­aa erin­omai­sen käyt­tö­ko­ke­muk­sen!

Hyvä verkkosivu-uudistus ei pääty sivuston rakentamiseen

Jul­kai­sun jäl­keen seu­ran­ta on tär­ke­ää, jot­ta voit rea­goi­da mah­dol­li­siin ongel­miin nopeas­ti.

Toi­mi­vat ja tulok­sia tuot­ta­vat verk­ko­si­vut vaa­ti­vat jat­ku­vaa yllä­pi­toa ja kehi­tys­tä. Tämä ei tar­koi­ta pel­käs­tään tek­nis­ten ongel­mien kor­jaa­mis­ta, vaan myös sivus­ton opti­moin­tia vas­taa­maan jat­ku­vas­ti parem­min kävi­jöi­den muut­tu­viin tar­pei­siin. Myös haku­ko­neet arvos­ta­vat aktii­vi­ses­ti päi­vit­ty­viä verk­ko­si­vu­ja.

Pitkäjänteisyys tuo tuloksia

Verk­ko­si­vu­jen kehi­tys on mara­ton, ei sprint­ti. Jat­ku­va opti­moin­ti ja pie­net paran­nuk­set ajan mit­taan joh­ta­vat suu­rem­piin tulok­siin kuin ker­ta­luon­toi­set mas­sii­vi­set muu­tok­set. Kun seu­raat aktii­vi­ses­ti tulok­sia ja rea­goit käyt­tä­jien tar­pei­siin, verk­ko­si­vus­to­si säi­lyy kil­pai­lu­ky­kyi­se­nä pit­käl­lä täh­täi­mel­lä.

Kun verk­ko­si­vu on raken­net­tu laa­duk­kaas­ti alus­ta asti, on sivus­toa mah­dol­lis­ta kas­vat­taa ja kehit­tää yri­tyk­se­si rin­nal­la. Tämä on myös huo­mat­ta­vas­ti kus­tan­nus­te­hok­kaam­paa ver­rat­tu­na sii­hen, että sivus­to raken­ne­taan koko­naan uusik­si parin tai kol­men vuo­den välein.

Kaipaatko apua verkkosivu-uudistukseen?

Meion koti­si­vu­pa­ket­tei­hin kuu­luu aina perus­ta­son SEO eli haku­ko­neop­ti­moin­ti — kos­ka Google-näky­vyy­den raken­ta­mi­nen on Meion ydin­osaa­mis­ta! Jos verk­ko­si­vu-uudis­tuk­se­si tavoit­tee­na on kas­vat­taa näky­vyyt­tä­si haku­ko­neis­sa ja teh­dä verk­ko­si­vuis­ta­si tehok­kaam­mat, sii­nä tapauk­ses­sa pys­tyn var­mas­ti aut­ta­maan.

Bud­je­tis­ta­si ja tavoit­teis­ta­si riip­puen teen myös syväl­li­sem­pää opti­moin­tia Googlen kär­ki­paik­ko­jen saa­vut­ta­mi­sek­si.

Kat­so lisää koti­si­vu­pal­ve­luis­ta ja ota yhteyt­tä — kar­toi­te­taan tilan­tee­si ja luo­daan teil­le paras stra­te­gia verk­ko­si­vu­jen kehit­tä­mi­seen!