Vaikka verkkosivusto olisi tehty miten hyvin tahansa, on verkkosivustoa useimmiten suositeltavaa uudistaa muutaman vuoden välein, jotta se pysyy teknisesti ajantasaisena, visuaalisesti houkuttelevana ja hakukoneystävällisenä.
Verkkosivujen uudistus on täydellinen hetki kehittää ja parantaa sivustoasi
Verkkosivujen uudistus on yksi yrityksen tärkeimmistä investoinneista. Onnistuneesti toteutettu sivustouudistus ei pelkästään paranna sivustosi visuaalista ilmettä ja käyttäjäkokemusta, vaan myös varmistaa, ettei sivustosi näkyvyys hakukoneissa romahda uudistuksen yhteydessä.
Verkkosivujen uudistus voi mennä nopeasti metsään, jos hakukoneoptimointia ei lainkaan huomioida. Kukaan yrittäjä ei varmastikaan toivo löytävänsä itseään tilanteesta, jossa vuosien aikana saavutettu Google-näkyvyys katoaa savuna ilmaan, sivustouudistuksen yhteydessä.
Kun verkkosivuuudistus tehdään huolellisesti, SEO-kulma huomioiden, voit säilyttää ja jopa parantaa nykyistä Google-näkyvyyttäsi.
Jos verkkosivustosi kaipaa uudistusta ja tarvitset apua — ota yhteyttä!
Jos taas haluat ensin ymmärtää, mitä onnistunut verkkosivu-uudistus vaatii ja miten voit välttää yleisimmät sudenkuopat, jatka lukemista. Tässä artikkelissa käyn läpi tärkeimmät vaiheet ja vinkit, joiden avulla verkkosivujen uudistus tuottaa tuloksia – ja varmistaa, ettei hakukonenäkyvyytesi romahda.
Milloin verkkosivu-uudistus kannattaa tehdä?
Verkkosivu-uudistus ei ole vain ulkoasun kohentamista – se on strateginen investointi ja usein välttämätöntä, jotta sivustosi pystyy tukemaan yrityksesi tavoitteita ja kasvua.
Verkkosivujen uudistaminen nousee usein ajankohtaiseksi, kun nykyinen sivusto ei enää täytä sille asetettuja odotuksia. Sivusto saattaa esimerkiksi latautua hitaasti, näyttää vanhentuneelta tai olla teknisesti hankala ylläpitää. Lisäksi voi ilmetä tilanteita, joissa tarvittavia muutoksia ei pystytä tekemään ilman ulkopuolista apua.
Tyypillisiä ongelmia ovat myös vanhentuneet lisäosat ja toiminnallisuudet, jotka eivät enää vastaa nykypäivän vaatimuksia. Tietoturva voi olla vaarantunut, ja mobiililaitteilla selaaminen saattaa olla käyttäjille hankalaa.
Mutta mistä tietää, että uudistuksen aika on tullut?
Verkkosivujen uudistus on ajankohtainen erityisesti, jos:
Milloin sivustouudistuksen lykkääminen voi olla kohtalokasta?
Jos kotisivusi eivät enää tue yrityksesi tavoitteita tai menettävät jatkuvasti hakukonenäkyvyyttä, uudistuksen lykkääminen voi käydä kalliiksi.
Lisäksi vanhentuneet verkkosivut antavat yrityksestäsi epäammattimaisen kuvan ja ohjaavat potentiaaliset asiakkaat kilpailijoillesi. Kun tunnistat ajoissa tarpeen päivittää verkkosivustoasi, voit varmistaa, että ne pysyvät kilpailukykyisinä ja tuottavat pitkäaikaista arvoa.
Jos olet aikeissa uudistaa sivustoasi lähitulevaisuudessa, käy lataamassa ilmainen muistilista talteen. Muistilistasta löydät tärkeimmät vaiheet sekä käytännön vinkit, joiden avulla varmistat, että verkkosivustosi säilyttää uudistuksen yhteydessä myös hyvän näkyvyyden hakukoneissa.
Verkkosivujen uudistuksen keskeisimmät vaiheet
Verkkosivu-uudistus on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta onnistuakseen. Jokainen projekti on yksilöllinen, mutta tietyt keskeiset vaiheet ovat aina tärkeitä huomioida, jotta sivustouudistus etenee hallitusti ja tuottaa haluttuja tuloksia.
1. Tavoitteiden määrittely
Ensimmäinen askel on kirkastaa, mitä verkkosivu-uudistuksella halutaan saavuttaa. Onko tavoitteena parantaa hakukonenäkyvyyttä, lisätä liidejä tai kasvattaa myyntiä? Tavoitteiden selkeä määrittely auttaa tekemään oikeita päätöksiä läpi koko projektin.
Ylätason tavoitteita voi olla esimerkiksi:
- Kasvattaa hakukonenäkyvyyttä ja lisätä liikennettä Googlen orgaanisista hakutuloksista.
- Helpottaa asiakkaiden ostopolkua ja nykyaikaistaa sivustoa.
- Luoda brändiä vahvistava visuaalinen ilme.
2. Nykytilan analyysi
Ennen kuin aloitat sivustouudistuksen, on tärkeää ymmärtää, missä tällä hetkellä mennään. Nykyinen sivusto on tärkeä analysoida ja selvittää, mitkä elementit toimivat hyvin ja mitkä eivät?
Kerää tietoja sivustosi liikenteestä, suosituimmista sivuista, backlinkeistä ja varsinkin avainsanoista, joilla kävijät löytävät tällä hetkellä sivustosi. Tutki, mitkä sivut tuottavat eniten liikennettä ja konversioita.
Analysoi myös, miten sivustosi sijoittuu hakutuloksissa tällä hetkellä ja mitä parannettavaa löytyy. Tämän perusteella voit suunnitella, mitä sisältöä on säilytettävä ja miten sivuston rakenteen muutokset voivat vaikuttaa näkyvyyteen.
Nykytilan analyysin avulla voit suunnitella uudistuksen siten, että säilytät nykyiset vahvuudet ja parannat heikkoja kohtia.
3. Suunnittelma ja strategia
Määrittele uusi sivustostrategia, joka perustuu nykytilan analyysin tuloksiin ja asettamiisi tavoitteisiin.
- Ostopolut: Suunnittele selkeät ja tehokkaat ostopolut, jotka johtavat haluttuihin toimiin.
- Sisältöstrategia: Päätä, millaista sisältöä tarvitset ja miten se järjestetään. Sisältöstrategian pohjaksi suosittelen erittäin lämpimästi toteuttamaan avainsanatutkimusta. Jos tavoitteisiisi sisältyy hakukonenäkyvyyden kasvattaminen, on tämä kohta erittäin keskeisessä asemassa.
- Visuaalinen ilme: Luo visuaalinen suunnitelma, joka tukee brändiä ja on houkutteleva kohdeyleisölle.
On tärkeä muistaa, että verkkosivut rakennetaan ensisijaisesti käyttäjiä varten. Selvitä kohderyhmäsi tarpeet ja odotukset, jotta voit tarjota heille juuri sitä, mitä he etsivät ja tarvitsevat. Hyvin suunniteltu rakenne ja strategia ovat verkkosivu-uudistuksen kulmakiviä.
4. Tekninen toteutus
Alustan valintaan kannattaa panostaa. Itse suosimme WordPress-sivustoja, koska ne ovat käyttäjäystävälliset, hakukoneystävälliset ja niitä on jatkossa helppo päivittää. Lisäksi WordPressillä on mahdollista tehdä lähes minkänäköisiä sivustoja tahansa.
On tärkeää varmistaa, että sivusto toimii moitteettomasti ja täyttää hakukoneiden vaatimukset. Kiinnitä erityistä huomiota ainakin näihin osa-alueisiin: sivuston nopeus, mobiiliystävällisyys ja sivuston rakenne.
- Varmista, että sivut latautuvat nopeasti, hitaat sivut karkottavat kävijöitä ja vaikuttavat negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.
- Tarkista, että sivusto toimii hyvin mobiililaitteilla, nykypäivänä iso osa käyttäjistä selaa nettiä puhelimillaan – Google suosii mobiiliystävällisiä sivustoja.
- Pidä sivuston rakenne selkeänä ja loogisena, jotta sivusto on helppokäyttöinen sekä kävijöille että hakukoneille.
5. Sisällön luominen ja siirtäminen
Kun sisältöä siirretään vanhalta sivustolta uudelle, on tärkeää varmistaa, että kaikki oleellinen sisältö säilyy.
Olemassa oleva sisältö kannatta käydä huolellisesti läpi ja päivittää se vastaamaan nykyisiä tarpeita, hakukoneiden vaatimuksia ja käyttäjien hakutarkoituksia. Sisältö on tärkeää optimoida sekä hakukoneille että käyttäjille – tämä varmistaa, että uusi sivustosi tarjoaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.
Hyödynnä avainsanatutkimuksen tuloksia sisältöjen optimoinnissa. Luo lisäksi uutta, laadukasta sisältöä, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin mahdollisimman hyvin. Mitä paremmin sisältösi vastaa käyttäjien tekemiin hakuihin, sitä korkeammalle Googlessa sijoitut.
7. Julkaisu ja integraatiot
Kun sivusto alkaa olla julkaisuvalmis, on tärkeää vielä testata kaikki mahdolliset toiminnot sekä sivuston käytettävyys. Käytettävyyttä kannattaa testata eri laitteilla ja useammalla eri selaimella.
Jos URL-osoitteisiin on tullut muutoksia, muista tehdä 301-uudelleenohjaukset vanhoista osoitteista uusiin.
Kun uusi sivusto on julkaistu, päivitä ja lähetä uusi sitemap eli sivustokartta Google Search Consoleen. Pyydä myös Googlea indeksoimaan uusi sivusto mahdollisimman pian julkaisun jälkeen (indeksointipyynnön voit lähettää Search Console ‑tilin kautta).
Ja muista tarkastaa, ettei sivustolle jää sivuston indeksoinnin kieltäviä tagejä, joita usein käytetään uuden sivuston rakentamisvaiheessa. Jos nämä tagit unohdetaan ja sivuston indeksointi kielletään, tarkoittaa se sitä, että sivusto ei tule löytymään hakukoneista — eli tämä on tärkeää.
8. Seuranta ja optimointi
Julkaisun jälkeen analysoi dataa säännöllisesti ja tee tarvittaessa muutoksia – tämä auttaa sinua parantamaan sivuston tehokkuutta ja Google-näkyvyyttä. Muista seurata, että sivusto alkaa indeksoitua Googleen julkaisun jälkeen.
Vaikka SEO olisi verkkosivu-uudistuksessa huomioitu huolellisesti, voi sivuston sijoituksissa silti esiintyä väliaikaista laskua, mikä on normaalia. Sijoitusten pitäisi kuitenkin palautua aika nopeasti ennalleen — ja jopa parantua, varsinkin jos sivustouudistuksen yhteydessä on tehty SEO-työtä.
Sivustouudistus ja SEO (hakukoneoptimointi)
On suositeltavaa ottaa SEO-asiantuntija mukaan projektiin heti alussa, jo alustan valintavaiheessa, eikä vasta sivustouudistuksen ollessa jo käynnissä. Tämä varmistaa, että kaikki päätökset tehdään hakukoneoptimoinnin näkökulmasta ja että alusta ja rakenne tukevat parhaiten tulevia SEO-strategioita.
Verkkosivujen uudistuksen aikana tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan hakukonenäkyvyyteen. Jos hakukoneoptimointia ei oteta huomioon, uudistus voi johtaa kävijämäärien laskuun ja Googlen kärkisijojen menetykseen.
Hyvä uutinen kuitenkin on, että huolellisella suunnittelulla ja oikeilla toimenpiteillä voit jopa parantaa hakukonenäkyvyyttä uudistuksen myötä.
Verkkosivu-uudistuksen sudenkuopat
Verkkosivuston uudistus on projekti, joka voi tuoda mukanaan suuria hyötyjä, mutta siihen liittyy myös monia potentiaalisia sudenkuoppia, jotka voivat vaarantaa projektin onnistumisen.
- Ilman selkeitä tavoitteita ja suunnitelmaa uudistusprojekti voi ajautua väärille raiteille, mikä usein johtaa ajan tuhlaamiseen sekä heikkoon lopputulokseen.
- Menetetty hakukoneliikenne — jos hakukoneoptimointi (SEO) jätetään huomiotta, sivuston hakukonenäkyvyys voi kärsiä merkittävästi — Google-sijoituksien myötä menetetään myös kävijäliikenne.
Huolellisella suunnittelulla ja hyvän kumppanin avulla voit välttää yleisimmät virheet ja varmistaa, että sivustouudistusprojekti varmasti onnistuu.
Voit luoda verkkosivuston, joka tukee liiketoimintasi tavoitteita, auttaa yritystäsi kasvamaan ja tarjoaa erinomaisen käyttökokemuksen!
Hyvä verkkosivu-uudistus ei pääty sivuston rakentamiseen
Julkaisun jälkeen seuranta on tärkeää, jotta voit reagoida mahdollisiin ongelmiin nopeasti.
Toimivat ja tuloksia tuottavat verkkosivut vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja kehitystä. Tämä ei tarkoita pelkästään teknisten ongelmien korjaamista, vaan myös sivuston optimointia vastaamaan jatkuvasti paremmin kävijöiden muuttuviin tarpeisiin. Myös hakukoneet arvostavat aktiivisesti päivittyviä verkkosivuja.
Pitkäjänteisyys tuo tuloksia
Verkkosivujen kehitys on maraton, ei sprintti. Jatkuva optimointi ja pienet parannukset ajan mittaan johtavat suurempiin tuloksiin kuin kertaluontoiset massiiviset muutokset. Kun seuraat aktiivisesti tuloksia ja reagoit käyttäjien tarpeisiin, verkkosivustosi säilyy kilpailukykyisenä pitkällä tähtäimellä.
Kun verkkosivu on rakennettu laadukkaasti alusta asti, on sivustoa mahdollista kasvattaa ja kehittää yrityksesi rinnalla. Tämä on myös huomattavasti kustannustehokkaampaa verrattuna siihen, että sivusto rakennetaan kokonaan uusiksi parin tai kolmen vuoden välein.
Kaipaatko apua verkkosivu-uudistukseen?
Meion kotisivupaketteihin kuuluu aina perustason SEO eli hakukoneoptimointi — koska Google-näkyvyyden rakentaminen on Meion ydinosaamista! Jos verkkosivu-uudistuksesi tavoitteena on kasvattaa näkyvyyttäsi hakukoneissa ja tehdä verkkosivuistasi tehokkaammat, siinä tapauksessa pystyn varmasti auttamaan.
Budjetistasi ja tavoitteistasi riippuen teen myös syvällisempää optimointia Googlen kärkipaikkojen saavuttamiseksi.
Katso lisää kotisivupalveluista ja ota yhteyttä — kartoitetaan tilanteesi ja luodaan teille paras strategia verkkosivujen kehittämiseen!