Miksi Google ei löydä sivujani?
Yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi Google ei löydä sivustoasi, on se, että sivusto on vastikään julkaistu. Alkuun kannattaakin selvittää, onko hakukonenäkyvyys oikeasti täysi nolla vai onko sivustosi näkyvyys vain heikkoa?
Onko sivustosi julkaistu äskettäin?
Hakukoneet tarvitsevat aikaa indeksoidakseen uudet verkkosivustot. Se ei tapahdu hetkessä, mutta voit kuitenkin nopeuttaa tätä prosessia ja lähettää sivustosi sitemapin ja indeksointipyynnön Googlelle. Tämän voit tehdä Google Search Console ‑tilisi kautta.
Muista kuitenkin, että vaikka sivusto on julkaistu, vaatii hakukonenäkyvyyden muodostuminen kärsivällisyyttä. Yleensä kestää kuukausia, ennen kuin sivustosi löytää paikkansa hakutuloksissa.
Miksi verkkosivuni ei löydy Googlesta lainkaan?
Olet ehkä yrittänyt Googlesta etsiä sivustoasi, hakemalla palveluitasi erilaisilla avainsanoilla, mutta sivustosi ei vain millään tule hakutuloksissa esille.
Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, onko Google ylipäätään indeksoinut sivustosi.
Alkuun on siis tärkeä selvittää, että onko näkyvyys täysi nolla, eli sivustosi ei ole lainkaan indeksoitunut Googleen vai onko sivuston näkyvyys vain heikkoa.
Tämän voit tarkistaa helposti itse Googlesta site-komennolla.
Eli kirjoita Googlen hakukenttään ensin komento “site” ja kaksoispiste, ja sen perään oma domainisi. Esimerkiksi näin: site:meio.fi
Jos Google on ideksoinut sivustosi, listautuu hakutuloksiin näkyviin yksittäisiä sivujasi, jotka käytännössä Googlen hakutuloksista löytyvät.
Sivustoa ei löydy, ei edes site ‑komennolla
Jos huomaat, että sivustosi ei löydy (edes site ‑komennolla) hakukoneista, vaikka sivustosi on ollut jo pidempään olemassa, silloin asiaa kannattaa ehdottomasti tutkia enemmän.
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, ettei sivujen koodista löydy noindex-tageja, jotka voivat estää sivujen indeksoitumisen.
Tämä ongelma saattaa johtua siitä, että sivustonkehittäjä on lisännyt nämä tagit sivuston rakennusvaiheessa ja ne ovat unohtuneet erikseen poistaa, vaikka sivusto olisi jo pitkään ollut käytössä.
Noindex-tagit siis kieltävät Googlea indeksoimasta sivuja Googlen hakutuloksiin.
Joillain yksittäisillä sivuilla tämä voi olla tarpeellistakin, esimerkiksi jokin erillinen “kiitos-sivu”, jonne asiakas ohjataan yhteydenoton jälkeen — tämän yksittäisen sivun ei usein haluta listautuvan näkyviin Googlen hakutuloksiin.
Lisäksi, robots.txt ‑tiedosto voi myös blokata sivujasi indeksoitumasta.
Miksi sivusto löytyy Googlesta niin huonosti?
Jos sivustosi on indeksoitunut Googleen, mutta siltikään sivusto ei löydy, kun etsit eri avainsanoilla tarjoamaasi, on tällöin kyseessä vain heikko hakukonenäkyvyys.
Olet ehkä saattanut panostaa ison summan rahaa hakukoneystävällisten sivujen luomiseen, mutta silti huomaat, että sivustosi ei kuitenkaan löydy hakutuloksista millään avainsanalla, jotka liittyvät palveluihisi.
Hakukonenäkyvyytesi tuntuu olevan suorastaan nolla — ja tähän voi olla monia eri syitä, kuten esimerkiksi:
Tekniset haasteet
Tekniset ongelmat voivat olla este sivustosi näkyvyydelle hakukoneissa.
Hakukoneet suosivat sivustoja, jotka tarjoavat parhaan käyttäjäkokemuksen. Sivuston tulee olla nopea, mobiiliystävällinen sekä helppokäyttöinen. Sivuston rakenne ja hakukoneystävälliset URL-osoitteet ovat myös tärkeitä tekijöitä.
Tarkista, että sivustosi sisältää asianmukaiset metaotsikot ja ‑kuvaukset, sekä optimoituja kuvia. Kaikki nämä tekniset seikat vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.
Sisältöongelmat voivat olla esteenä
Toinen yleinen syy sivuston huonoon hakukonenäkyvyyteen voi olla puutteellinen tai huonolaatuinen sisältö.
Hakukoneet pyrkivät tarjoamaan käyttäjilleen parhaan mahdollisen vastauksen kysymyksiinsä, joten sivustosi sisällön tulisi olla informatiivista ja arvokasta.
Tarkista, että sivustollasi on laadukasta sisältöä, joka vastaa kävijöidesi tarpeisiin. Käytä avainsanoja strategisesti ja pyri tarjoamaan vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka liittyvät alaasi tai aiheeseesi.
Eli varmista, että sivustolla on korkealaatuista sisältöä, joka vastaa kävijöiden kysymyksiin ja tarpeisiin. Ja varmista myös, että sisältöä on tarpeeksi (jos sivustollasi on vain vähän sisältöä, on silloin todella haastavaa saavuttaa näkyvyyttä hakukoneissa).
Hakukoneystävällinen sivusto ei välttämättä riitä
Nykypäivänä lähes kaikki ammattimaisesti rakennetut sivustot toteutetaan jo valmiiksi mahdollisimman hakukoneystävällisiksi (ainakin näin pitäisi oletuksena olla).
Eli vaikka sivustosi olisi alun perin rakennettu “hakukoneystävälliseksi”, se ei yksinään takaa hyviä sijoituksia hakukoneissa, etenkään silloin, jos kilpailua on vähänkin enemmän.
Kokonaisvaltainen hakukoneoptimointi vaatii enemmän kuin vain perusasioiden hallintaa. Kilpailluilla avainsanoilla rankkaaminen vaatii kattavampaa ja vahvaa strategiaa, joka sisältää niin teknisen puolen kuin sisältöjen hakukoneoptimoinnin.
Tarvitsetko apua Google-näkyvyyden parantamiseen?
SEO ei ole pikavoitto, vaan pitkäjänteinen strategia, mutta hyvin hakukoneoptimoidut kotisivut tuovat asiakkaat suoraan sinun luoksesi.
Ota yhteyttä – kartoitetaan näkyvyytenne tilanne ja luodaan yhdessä teille paras strategia hakukonenäkyvyyden kehittämiseen.
Krista Hakala
Meion perustaja ja SEO-asiantuntija
krista@meio.fi