Digitaalinen markkinointi
Digitaalinen markkinointi on kustannustehokasta ja erittäin hyvin mitattavaa. Lisäksi sitä voi hyödyntää moniin eri tavoitteisiin.
- Mitä on digitaalinen markkinointi?
- Miksi digitaalinen markkinointi on tärkeää?
- Digimarkkinointi vaikuttaa läpi ostoprosessin
- Digitaalisen markkinoinnin kohdentaminen
- Digimarkkinointistrategia
- Digitaalisen markkinoinnin toimivuuden mittaaminen
- Kotisivut toimivat digimarkkinoinnin perustana
- Digimarkkinointi on jatkuvaa oppimista ja kehittämistä
Mitä on digitaalinen markkinointi?
Digitaalinen markkinointi kattaa kaikki markkinoinnin ja mainonnan toimenpiteet, jotka tapahtuvat digitaalisessa ympäristössä.
Digitaalinen markkinointi on muuttanut tapaa, jolla yritykset tavoittavat asiakkaat ja vuorovaikuttavat asiakkaiden kanssa. Digimarkkinointi on noussut keskeiseksi osaksi nykyaikaista markkinointistrategiaa.
Markkinoinnin tavoitteena on ymmärtää ja vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Digimarkkinoinnin avulla voit tavoittaa juuri ne ihmiset, jotka ovat kaikkein todennäköisimmin kiinnostuneita tarjoamistasi tuotteista tai palveluista — ja usein huomattavasti perinteistä markkinointia edullisemmin.
Digitaalisen markkinoinnin keinot
Lista on pitkä ja kasvaakin jatkuvasti, mutta nykyisellään muun muassa yrityksen verkkosivut, hakukoneoptimointi, hakusanamainonta, banneri- eli display-mainonta, videomainonta, sähköpostimarkkinointi, sisältömarkkinointi, konversio-optimointi ja some-markkinointi sisältyvät kaikki digitaalisen markkinoinnin kattaukseen.
Miksi digitaalinen markkinointi on tärkeää?
Nykypäivänä lähes kaikki yritykset käyttävät jollakin tavalla digimarkkinointia.
Digimarkkinoinnin avulla voit erottua joukosta, rakentaa vahvaa brändiä ja saavuttaa etulyöntiaseman markkinoilla. Jos et hyödynnä digitaalisia kanavia, voit nopeasti jäädä kilpailijoidesi varjoon.
Digitaalisen markkinoinnin avulla voit seurata mainoskampanjoidesi suorituskykyä ja saada tarkkaa tietoa siitä, miten mainokset toimivat. Voit mitata mainosten näyttökertoja, klikkauksia, konversioita ja muita tärkeitä mittareita.
Tämä mahdollistaa kampanjoiden jatkuvan optimoinnin ja resurssien tehokkaan käytön.
Digitaalisen markkinoinnin tavoitteena on tavoittaa kohdeyleisö oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa sekä luoda vuorovaikutteisuutta ja sitoutumista asiakkaiden kanssa.
Digimarkkinointi vaikuttaa läpi asiakkaan ostoprosessin
Digimarkkinoinnin avulla voidaan tukea asiakkaiden matkaa ostopäätökseen asti.
Alla esimerkkejä siitä, miten digimarkkinointia voidaan soveltaa eri ostopolun vaiheissa:
Tietoisuuden vaihe digimarkkinoinnissa
Tietoisuuden vaihe on yksi digimarkkinoinnin vaiheista, joka keskittyy tuotteiden tai palveluiden esittelyyn ja brändin tunnettuuden kasvattamiseen.
Tässä vaiheessa potentiaaliset asiakkaat eivät välttämättä tiedä vielä yrityksestäsi, tuotteistasi tai palveluistasi, joten markkinoinnin tavoitteena on tavoittaa laajempi yleisö ja herättää uusien asiakkaiden kiinnostus.
Tässä vaiheessa voidaan hyödyntää erilaisia mainontakanavia sekä sisältömarkkinointia.
Harkintavaihe digimarkkinoinnissa
Tässä vaiheessa asiakkaat ovat tietoisia tarjonnastasi ja harkitsevat sekä vertailevat eri vaihtoehtoja.
Digimarkkinointia voidaan käyttää esimerkiksi sisältömarkkinoinnin ja sosiaalisen median avulla tarjoamaan lisätietoa, hyötyjä ja syitä valita juuri sinun tuotteesi tai palvelusi.
Esimerkiksi blogikirjoitukset, oppaat, asiakastarinat ja arvostelut voivat auttaa vakuuttamaan potentiaaliset asiakkaat ja ohjaamaan heitä kohti ostopäätöstä.
Päätösvaihe digimarkkinoinnissa
Päätösvaihe on digimarkkinoinnin vaihe, jossa potentiaaliset asiakkaat ovat valmiita tekemään ostopäätöksen ja harkitsevat aktiivisesti tuotteen tai palvelun hankintaa.
Tässä vaiheessa digimarkkinoinnin tavoitteena on kannustaa asiakkaita tekemään ostos ja vakuuttaa heidät siitä, että juuri sinun tarjoamasi ratkaisu on heille paras vaihtoehto. Tärkeää on luoda houkuttelevia tarjouksia ja viestejä, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin sekä rohkaisevat heitä toimimaan.
Muista myös käyttää houkuttelevia ja selkeitä “Osta nyt”, “Tilaa heti” tai “Lisää ostoskoriin” ‑tyyppisiä kutsuja toimintaan, jotta asiakkaat tietävät, mitä seuraavaksi tehdä.
Myös esimerkiksi tarjouskampanjat, rajalliset erikoistarjoukset ja asiakasarvostelut voivat auttaa vahvistamaan ja nopeuttamaan ostopäätöstä.
Päätös vaiheessa kannattaa käyttää kohdennettuja mainoksia, jotka puhuttelevat suoraan päätösvaiheessa olevia asiakkaita. Mainokset voidaan kohdistaa esimerkiksi aiemmin sivustolla vierailleille tai tiettyjä avainsanoja käyttäneille, jolloin ne osuvat juuri oikeille henkilöille.
Päätösvaiheessa digitaalinen markkinointi pyrkii siis vahvistamaan ja nopeuttamaan ostopäätöstä sekä auttamaan asiakkaita valitsemaan juuri sinun yrityksesi tarjoaman ratkaisun.
Digitaalisen markkinoinnin kohdentaminen
Erilaisia mahdollisuuksia digimarkkinoinnin kohdentamiseen on paljon, tässä muutamia esimerkkejä:
Demografinen kohdentaminen
Kohdennus perustuu kohderyhmän demografisiin tekijöihin, kuten ikä, sukupuoli, sijainti, koulutustaso jne.
Kiinnostusten mukaan kohdentaminen
Kohdennus perustuu käyttäjien kiinnostuksen kohteisiin, kuten aiempiin hakuihin, käyttäytymiseen verkkosivuilla tai aiempiin ostoksiin.
Käyttäytymisen mukaan kohdentaminen
Kohdennus perustuu käyttäjän aiempaan käyttäytymiseen verkossa, kuten sivustoilla vierailuihin, ostoksiin, rekisteröitymiseen jne. Käyttäytymisen mukaan kohdentaminen voi auttaa tavoittamaan potentiaaliset asiakkaat, jotka ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa tai ovat lähellä ostopäätöstä.
Kontekstin mukaan kohdentaminen
Kohdennus perustuu mainosympäristöön ja sivuston tai sisällön aiheeseen. Tämä voi auttaa tavoittamaan kävijöitä, jotka ovat kiinnostuneita tietyistä aiheista.
Kohdennus uudelleenmarkkinointina (remarketing)
Kohdennus perustuu käyttäjien aiempiin toimiin sivustolla. Mainoksia näytetään niille käyttäjille, jotka ovat jo vierailleet sivustolla, mutta eivät vielä ole tehneet ostopäätöstä. Uudelleenmarkkinointi auttaa pitämään brändin mielessä ja ohjaa potentiaaliset asiakkaat takaisin sivustolle päätöksenteon vaiheessa.
Kohdentamisen avulla mainonta voi tavoittaa juuri oikeanlaisen yleisön ja tehostaa markkinointia merkittävästi. On kuitenkin tärkeää löytää oikea tasapaino tarkan kohdentamisen ja laajemman näkyvyyden välillä, jotta mainonta saavuttaa parhaan mahdollisen tuloksen ja tukee liiketoiminnallisia tavoitteitasi tehokkaasti.
Metan alustoilla, eli Facebookissa ja Instagramissa voi mainontaa kohdentaa myös hyvin tehokkaasti. Meta-pikselin avulla kohdentaminen onnistuu vielä ihan uudella tasolla.
Digimarkkinointistrategia
Yrityksen digimarkkinointi kannattaa aloittaa digimarkkinointisuunnitelmasta. Hyvin laadittu digimarkkinointisuunnitelma auttaa sinua varmistamaan, että markkinoinnissa panostetaan oikeisiin asioihin.
Ilman selkeää suunnitelmaa ja tavoitteita, digimarkkinointia on hankala suunnitella ja toteuttaa johdonmukaisesti.
Alkuun kannattaa siis pohtia seuraavia steppejä:
Määritä tavoitteet
Mitkä ovat digimarkkinoinnin tavoitteet? Mitä markkinoinnilla halutaan saavuttaa? Mikä on ensisijainen tavoitteesi? Entä mahdolliset toissijaiset tavoitteet?
Tunne yleisösi
Tavoitteiden lisäksi sinun täytyy tietää, kenelle markkinoit. Mieti, minkälainen henkilö on ihanneasiakkaasi, kenelle tuotteesi tai palvelusi on suunnattu. Mitä paremmin tunnet kohdeyleisösi, sitä tehokkaammin voit kohdentaa heille viestiäsi.
Määrittele keinot ja kanavat
Kun tiedät mitä markkinoit ja kenelle, on seuraavaksi mietittävä, mitä kautta kohdeyleisön voisi tehokkaimmin tavoittaa. Mieti, missä nämä kohdehenkilöt liikkuvat, miten he käyttävät verkkoa ja minkälainen sisältö heitä voisi kiinnostaa.
Resurssit, budjetti ja aikataulu
Kuka tekee ja mitä? Kuinka paljon panostetaan mediaan ja palveluihin? Mistä kannattaa aloittaa ja missä järjestyksessä asioita tehdään.
Aseta mittarit ja seuraa tuloksia!!
Ilman tarkkoja mittareita on mahdotonta saada selkeää kuvaa siitä, toimiiko markkinointi vai ei. On ensisijaisen tärkeää seurata markkinoinnin tehokkuutta. Kuitenkin vielä merkittävämpää on mitata juuri niitä tekijöitä, jotka osoittavat, oletko saavuttanut asettamasi tavoitteet.
Jatkuva seuranta ja analysointi auttavat hahmottamaan, mitkä markkinointistrategiat ja kanavat toimivat ja tuottavat parhaiten sekä miten niitä voidaan edelleen parantaa tavoitteidesi saavuttamiseksi.
Digimarkkinoinnin toimivuuden mittaaminen
Digitaalisen markkinoinnin mittaaminen on jatkuva prosessi ja keskeinen osa digimarkkinointistrategian onnistumisen arviointia ja kampanjoiden jatkuvaa optimointia.
Se mahdollistaa markkinoijille arvokkaan tiedon keräämisen kampanjoiden tehokkuudesta, tavoitteiden saavuttamisesta ja käyttäjien käyttäytymisestä.
Mittaamisen avulla voidaan tunnistaa parhaiten menestyneet kampanjat, ymmärtää asiakkaiden tarpeita paremmin ja kehittää digimarkkinointistrategiaa entistä tehokkaammaksi.
Luvut ovat digitaalisen markkinoinnin vahvuus, ne kertovat tulokset suoraan
Google Analytics on yksi suosituimmista työkaluista digitaalisen markkinoinnin mittaamiseen. Se tarjoaa kattavaa tietoa verkkosivuston liikenteestä, käyttäjien käyttäytymisestä, miten käyttäjät saapuvat sivustolle, konversioista ja paljon muuta.
Konversioseurannan avulla voidaan seurata kävijöiden toimintaa, kuten ostotapahtumia, lomakkeiden täyttämistä tai muuta toivottua toimintaa, joka on määritelty tavoitteeksi.
Tämä auttaa ymmärtämään, kuinka tehokkaasti kampanjat tuottavat toivottuja tuloksia.
Kotisivut toimivat digimarkkinoinnin perustana
Yrityksen kotisivut toimivat keskeisenä tukipisteenä kaikille digitaalisille markkinointikampanjoille.
Mainosten, some-postauksien, sähköpostikampanjoiden ja muiden markkinointitoimenpiteiden tulee ohjata kävijät selkeille ja houkutteleville kotisivuille, jotta he saavat tarvitsemansa tiedot ja mahdollisuuden toimia.
Jos kotisivu ei toimi teknisesti tai sisällöllisesti, valuu digimarkkinointiin sijoitetut rahat hukkaan.
Kotisivut ovat digimarkkinoinnin perusta, joten niiden suunnitteluun, laatuun ja optimointiin kannattaa panostaa.
Hyvin toimivat kotisivut luovat positiivisen ensivaikutelman yrityksestä ja auttavat houkuttelemaan ja sitouttamaan kävijöitä sekä muuntamaan heidät asiakkaiksi.
Yrityksen kotisivut ovatkin siis tärkein ja paras työkalu kovassa kilpailussa — jos kotisivuistasi ei ole vielä hiottu timanttista myyntikonetta, kannattaa se tehdä heti seuraavaksi!
Digimarkkinointi on jatkuvaa oppimista ja kehittämistä
Ole avoin uusille ideoille, kokeile erilaisia strategioita ja opi jatkuvasti kohderyhmäsi käyttäytymisestä ja tarpeista.
Katso lisää aiheista
Haluaisitko hyödyntää digimarkkinointia tehokkaammin?
Google-näkyvyyden kasvattaminen ja tehokkaiden kotisivujen rakentaminen on ydinosaamistamme. Ota yhteyttä ja suunnitellaan juuri teille sopiva strategia digimarkkinoinnin tehokkaaseen hyödyntämiseen!